Euro a pierdut 2,3 bani în ultima săptămână

Reducerea ieșirilor de capital străin din țările aflate la marginea zonei euro a permis monedelor să se aprecieze față de cea unică.

Cursul euro a scăzut de la 4,9360 lei, la începutul săptămânii trecute, la 4,9130 lei, la sfârșitul ei, care reprezintă minimul ultimei luni. Tranzacțiile s-au realizat între 4,9030 lei, cotație atinsă imediat după anunțarea cursului de către BNR, și 4,918 lei, pentru ca piața să se închidă la 4,915 lei.

BNR va continua să monitorizeze cu atenție evoluție leului care este folosit drept ancoră antiinflaționistă, în condițiile în care FMI anticipează pentru anul viitor o creștere a prețurilor din România formată tot din două cifre. Vestea pozitivă din scenariul macroeconomic de toamnă al FMI este că economia locală va avea anul viitor un ritm de creștere mai rapid decât cel zonei euro, 3,1% față de 0,5%.

Conform avertismentului Comitetului European pentru Risc Sistemic, „încetinirea creșterii economice și înăsprirea condițiilor financiare afectează dinamica datoriilor suverane pe termen mediu. Îndatorarea publică ridicată rămâne una dintre principalele vulnerabilități macroeconomice în mai multe state membre”.

Evoluția ascendentă a dobânzilor interbancare s-a temperat în ultimele ședințe, în condițiile în care BNR supraveghează cu atenție nivelul lichidității din piață.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat vineri la 8,18%.

În schimb, indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 8,29 iar indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 8,41%.

Volatilitatea euro s-a limitat la culoarul 0,9719-0,9874 dolari. Stabilitatea a fost datorată lipsei unor date fundamentale. Excepție a făcut ziua de vineri când experții cred că Banca Japoniei a intervenit după ce a fost atins un minim al ultimilor 30 de ani de 151,94 yeni/dolar, ceea ce s-a reflectat și în evoluția monedei unice care a crescut de la 0,9705 la 0,9869 dolari.

Pe termen mediu și lung se păstrează tendința de apreciere a monedei americane, care mărește prețul materiilor prime, inclusiv a inflației. Piețele mizează pe menținere politicii de înăsprirea moderată a politicii monetare a Fed, care ar urma ca la sfârșitul lunii să majoreze dobânda de referință la 3,75-4%.

Moneda elvețiană s-a depreciat față de euro de la 0,974 la 0,989 franci/euro, ceea ce a făcut ca media ei să scadă de la 5,0494 la 4,9896 lei.

Lira sterlină a continuat să piardă teren față de dolar și euro, tendință care s-a accentuat la sfârșitul săptămânii, după ce Liz Truss și-a anunțat demisia din funcție de prim-ministru a Regatului Unit. În piața locală, cursul a coborât de la 5,7057 la 5,6081 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la 269,5254 lei, la începutul săptămânii trecute, la 263,5245 lei, la sfârșitul ei. Evoluția a fost provocată de deprecierea metalului galben de vineri până la 1.619 dolari, minim al ultimelor doi ani și jumătate, după care a crescut la 1.658 dolari/uncie.

Bitcoin a scăzut vinerea trecută la circa 18.700 dolari iar duminică dimineață fluctua între 19.152-19.222 dolari. Ether se tranzacționa între 1.306 și 1.315 dolari, după deprecierea la circa 1.260 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.