Euro a scăzut față de începutul lunii cu 1,1%

Primele trei săptămâni din august au fost de bun augur pentru moneda națională. Ea s-a apreciat față de cea unică cu 1,1%, media revenind la valori care au mai fost atinse la începutul lui martie 2021.

Cursul euro a coborât joi la 4,8793 lei, iar săptămâna s-a încheiat la 4,8806 lei, când transferurile s-au realizat între 4,877 și 4,885 lei.

În minuta ședinței de politică monetară a BNR, care s-a desfășurat în 5 august, se observă că riscurile „la adresa comportamentului cursului de schimb leu/euro – de natură să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă –, continuă însă să vină din accentuarea dezechilibrului extern și din incertitudinile asociate consolidării bugetare, precum și dintr-o posibilă înrăutățire suplimentară a percepției asupra riscului asociat piețelor financiare din regiune, în contextul prelungirii războiului din Ucraina, au atenționat unii membri ai Consiliului”.

Dobânzile interbancare și-au stopat creșterea din lunile precedente, după ce guvernatorul BNR a atras atenția că ele au „sărit peste cal”.

Tendința s-a datorat intrării într-un nou ciclu de înăsprire a politicii monetare a BNR, provocat de majorarea inflației. Rata de referință se situează, după majorarea de la începutul acestei luni, la 5,50%.

Analiștii BCR estimează că BNR va majora dobânda, la începutul lui octombrie, „cu 50 de puncte de bază, iar la ultima ședință din acest an de pe 8 noiembrie cu 25 de puncte de bază, ducând astfel rata de dobândă de politică monetară la 6,25% la finalul acestui an și cea pentru facilitatea de creditare la 7,25%”.

Trebuie atrasă atenția că Finanțele s-a împrumutat săptămâna trecută de pe piața locală cu 375,7 milioane lei la o dobândă de 7,45% prin intermediul unei emisiuni de certificate scadente în iulie 2023.

La finalul intervalului analizat, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,97%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 8,12% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, la 8,27%.

Euro a scăzut de la 1,0269 dolari, la începutul săptămânii trecute, la 1,032 dolari, la sfârșitul ei, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,7450 la 4,8447 lei.

La aprecierea dolarului contribuie politica monetară mai dură a Rezervei Federale comparativ cu cea mai laxă a BCE dar și temerile legate de faptul că zona euro va intra în recesiune, așa cum o arată și scăderea încrederii investitorilor care a adus indicele ZEW la valori comparabile cu minimul din noiembrie 2011.

Ca de obicei, moneda elvețiană este văzută ca un refugiu, iar ea s-a apreciat vineri la 0,961-0,967 franci/euro, iar media ei a urcat la 5,0668 lei.

Cursul lirei sterline a scăzut vineri la 5,7514 lei, după ce indicele GfK care măsoară moralul consumatorilor britanici a atins cel mai scăzut nivel de la începutul publicării lui în 1974.

Aprecierea monedei americane a provocat scăderea criptomonedelor. La sfârșitul perioadei, bitcoin a scăzut sâmbătă până la 20.800 dolari iar ether a alunecat în aceeași zi la circa 1.500 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.