EURO ar putea reveni PE CRESTERE

De la sfarsitul lunii septembrie, leul a fost una dintre cele mai stabile monede din regiune, cursul euro fluctuand intr-un culoar mai mic de un ban.

Euro a inceput perioada analizata la un maxim de 4,4194 lei si a incheiat-o la 4,4145 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,4130 si 4,4160 lei, iar cotatiile de la inchidere erau de 4,4110 – 4,4140 lei.
 
Pana la sfarsitul acestei luni este de asteptat ca euro sa se mentina in culoarul 4,40 – 4,43 lei, care s-a conturat de la inceputul lui septembrie, in conditiile in care nu vor apare evenimente negative pe pietele internationale, precum reducerea ritmului de crestere a economiei chineze.
 
Conform previziunilor FMI, economia mondiala va creste anul acesta in cel mai slab ritm de la inceputul crizei financiare, ca o consecinta a evolutiilor din China si tarile emergente.
 
Din noiembrie, leul ar putea incepe insa sa se deprecieze. Principalul motiv este reprezentat de posibila majorare a dobanzii de catre Rezerva Federala americana, dupa sapte ani in care aceasta este aproape de 0%. O astfel de decizie va inmulti iesirile de capital speculativ de pe pietele emergente, implicit deprecierea monedelor.
 
In opinia unor analisti, euro ar putea depasi, pana la sfarsitul anului, pragul de 4,5 lei, cu maxime de 4,52 lei. Reamintim ca ultima estimare a Comisiei Nationale de Prognoza indica o medie anuala de 4,45 lei.
 
Leul este protejat de parcursul pozitiv al economiei, care conform FMI va avea o crestere de 3,4%, care va urca anul viitor la 3,9%.
 
Acum cateva zile, INS a confirmat cresterea PIB in trimestru al doilea, de 0,1% fata de primele trei luni ale acestui an, iar cresterea semestriala a fost de 3,8%, comparativ cu prima jumatate a anului trecut.
 
De altfel, Standard & Poor’s a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabila.
 
Cursul dolarului, a scazut de la 3,9377 la 3,8911 lei, la finalul perioadei, minim al ultimelor trei saptamani, intr-o sedinta in care cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 3,876 si 3,92 lei.
 
Media monedei alevetiene, care s-a tranzactionat pe pietele internationale intre 1,087 si 1,095 franci/euro, a fluctuat intre 4,0397 si 4,0606 lei, la finalul perioadei cursul fiind stabilit la 4,0444 lei.
 
Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1173 la 1,1387 dolari, la finalul perioadei, cand pietele americane au inchis la 1,1359 dolari.
 
Aprecierea euro s-a datorat publicarii „minutelor” ultimei intalnirii Fed, unde s-a conturat un sentiment de prudenta in privinta majorarii dobanzilor din SUA in cursul acestui an.
 
Analiza financiara furnizata de Compania DOMUS M&D (cuprinde perioada 5 – 12 octombrie)
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.