EURO ia avant, LEUL se depreciaza in fata principalelor VALUTE

Situatia politica locala tensionata, cauzata de acuzele aduse premierului Ponta de DNA, dar si evolutiile politice de la Ankara, unde partidul de guvernamant a pierdut majoritatea in Parlament, in urma alegerilor, au creat un climat negativ pentru leu, care s-a depreciat fata de principalele valute.

Cursul euro a cresct de la 4,4433 la 4,4601 lei. Reamintim ca maximul ultimelor patru luni, de 4,4630 lei, a fost atins in urma cu doua saptamani.
 
Piata valutara s-a deschis la 4,4520 lei, nivel apropiat de cel de la inchiderea de vneri, cand leul a dat primele semne de depreciere, in urma acuzatiilor aduse premierului Ponta. Cererea mai mare de valuta a impins euro pana la un maxim de 4,4640 lei iar cotatiile de la ora 14:00 erau de 4,4610 – 4,4640 lei.
 
La scaderea leului contribuie si lipsa unui acord intre Grecia si creditorii sai institutionali din troika UE-FMI-BCE, dupa ce guvernul de la Atena a solicitat FMI sa amane plata ratelor scadente la imprumutul primit incepand cu 2012.
 
La aceasta se adauga prabusirea lirei turcesti, care a atins un minim istoric fata de dolar, dupa ce partidul de guvernamant AKP a pierdut majoritatea in urma alegerilor, pentru prima oara in ultimii 13 ani. 
 
Aceasta evolutie ar putea impune interventia bancii centrale de la Ankara, inclusiv o majorare a dobanzii.
 
Cursul dolarului american a urcat de la 3,9461 la 4,0057 lei, in timp ce cotatiile din piata valutara fluctuau intre 3,987 si 4,004 lei.
 
Media monedei elvetiene, care se aprecia pe pietele internationale la 1,044 – 1,048 franci/euro, a urcat de la 4,2335 la 4,2615 lei.
 
In regiune, moneda poloneza stagna fata de euro la 4,145 – 4,166 zloti iar cea maghiara se deprecia la 311,8 – 314,1 forinti.
 
Perechea euro/dolar se tranzactiona intre 1,1084 si 1,1102 dolari.
 

Volatilitatea redusa se datoreaza faptului ca investitorii sunt indecisi, dupa aparitia unei informatii conform careia presedintele Obama ar fi afirmat, la  recenta reuniune a G& din Germania, ca este ingrijorat de aprecierea dolarului fata de euro.

 
Aceasta ar pune sub semnul intrebarii momentul in care Rezerva Federala americana ar trece la majorarea dobanzilor din SUA, care ar face ca dolarul sa devina mult mai atractiv pentru plasamente.
 
 
 
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.