EURO încearcă, din nou, depășirea valorii de 4,67 lei

În perioada analizată leul a avut o evoluție influențată de nivelul aversiunii față de risc, în condițiile în care perechea euro/dolar a cunoscut o volatilitate mare.

Cursul euro a crescut de la 4,5586 lei, la începutul intervalului, la 4,6639 lei, la sfârșitul lui, când tranzacțiile s-au realizat între 4,663 și 4,668 lei, cotație care se înregistra și la închiderea pieței.

Media dolarului american a scăzut de la 4,1469 lei, maxim al ultimelor 18 luni, la 4,1179 lei, la sfârșitul perioadei, când cotațiile au fluctuat între 4,085 și 4,121 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,134 și 1,143 franci/euro iar cursul ei a coborât de la 4,1011 la 4,0896 lei, la finalul intervalului.

Cursul euro va încerca din nou depășirea pragului de 4,67 lei, nivel care a fost testat constant în ultimele luni, ca o consecință a adâncirii deficitului comercial, într-un moment în care urmează importurile comerciale destinate Sărbătorilor de Crăciun.

Există și date pozitive. PIB-ul României a crescut, conform INS, în trimestrul al treilea cu 4,3%, pe serie brută, și cu 4,1% pe seria ajustată sezonier, față de perioada similară a anului trecut, conform datelor prezentate de Eurostat.

La sfârșitul săptămânii, agenția Fitch Ratings a menținut nota României pentru datoriile pe termen lung în valută la BBB- cu perspectivă stabilă. Însă Fitch a atenționat că bugetul este slăbit de relaxarea politicii fiscale, începând cu 2016.

Lichiditatea din piața monetară a rămas o problemă pentru unele dintre băncile comerciale, în ciuda faptului că la începutul perioadei BNR a realizat o operațiune de tip repo, prin intermediul căreia a împrumutat cu puțin peste 5,3 miliarde lei.

Chiar dacă inflația a început să scadă, la 4,3% în octombrie, comparativ cu media UE de 2,2% indicii ROBOR se mențin peste bara de la 3%, ceea ce pune probleme celor care au contractat credite în lei.

La sfârșitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a urcat de la 3,21 la 3,22%, iar cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,44%.

Indicele la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,52% iar cel la 12 luni la 3,59%.

Euro a scăzut la începutul perioadei până la 1,1217, minim al ultimelor 17 luni, dar a încheiat-o la 1,1322-1,1420 dolari, când piețele americane au închis la 1,1414 dolari.

Deprecierea dolarului a survenit după ce oficiali ai Rezervei Federale au afirmat că economia mondială dă semne de încetinire. În aceste condiții Fed ar putea renunța la o parte din majorările dobânzii-cheie planificate.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg se plasa la finalul intervalului în jurul valorii de 5.550 dolari.

Analiza cuprinde perioada 12-16 noiembrie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.