EURO a început urcușul spre 4,7 lei

Haosul existent în actul de guvernare a șubrezit evoluția leului din perioadă analizată, euro reușind în doar cinci zile să atingă două noi maxime istorice.

Observând luptele interne din cadrul PSD, speculatorii au coborât euro la debutul intervalului la 3,6256 lei, minim al ultimelor cinci săptămâni. A doua zi, odată cu înlăturarea lui Mihai Tudose, media a sărit la 4,6599 lei.

Au urmat două ședințe mai calme, la care a contribuit alegerea unui nou premier și acceptarea nominalizării de către președintele Iohannis, însă la finalul perioadei, pe fondul creșterii aversiunii față de risc pe plan regional, moneda unică a atins un nou maxim istoric de 4,6614 lei.

Tranzacțiile din ultima ședință a intervalului s-au realizat între 4,652 și 4,664 lei, cu închiderea la 4,658 – 4,661 lei, semn că euro își pregătește parcursul pentru atingerea cotei de la 4,7 lei, pe fondul turbulenţelor politice, dar şi în contextul în care balanţa comercială şi cea de plăţi înregistrează deficite tot mai mari.

Guvernatorul BNR a repetat în ultimele luni ideea că leul va avea o evoluție mult mai volatilă cu o tendință de depreciere, în condițiile în care atenția va fi îndreptată, mai ales, către piața monetară.

În opinia lui Liviu Voinea, viceguvernator BNR, limitarea volatilității dobânzilor la lei ar putea să însemne o fluctuație mai mare a cursului leu/euro, care nu va însemna „o stradă cu un singur sens, adică o să vedem numai o depreciere a cursului”.

Cursul dolarului american a coborat la începutul perioadei la 3,7686 lei, minimul ultimilor mai bine de trei ani. După o creștere la 3,8182 lei intervalul s-a încheiat la 3,7984 lei, când cotațiile au fluctuat între 3,791 și 3,815 lei.

Moneda elvețiană a fluctuat pe piețele internaționale între 1,171 și 1,182 franci/euro, iar media s-a mișcat între 3,9178 și 3,9727 lei, curs stabilit la finalul perioadei.

Mișcarea ascendentă a prețului banilor în piață monetară s-a temperat, astfel că indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a încheiat perioada la 1,99% iar cel la șase luni la 2,23%.

Perechea euro/dolar a crescut la jumătatea perioadei la 1,2323 dolari, maxim al al ultimilor trei ani, investitorii anticipând sfârșitul politicii monetare acomodative în zona euro, după ce mai mulți oficiali ai BCE au afirmat că este necesară încheierea programului de achiziții de active,

La finalul perioadei, tranzacțiile pe piețele internaționale s-au realizat între 1,2215 și 1,2296 dolari, cu piețele americane închizându-se la 1,2223 dolari, chiar dacă Casa Albă a intrat în blocaj, după ce republicanii și democrații din Senatul SUA nu au ajuns la un acord privind finanțarea pe termen scurt a operațiunilor Executivului.

Temerile investitorilor legate de perspectiva de înăsprire a reglementărilor la nivel global au provocat scăderea bitcoin, la jumătatea perioadei, la aproape 10.000 de dolari, conform Bloomberg, după ce în preajma Crăciunului era testat pragul de 20.000 de dolari. La finalul intervalului valoarea cripto-monedei se situa la 11.489,48 dolari.

Analiza cuprinde perioada 15-19 ianuarie 2018​.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.