Euro a incheiat saptamana la 4,52 lei

Alegerile prezidentiale din SUA si victoria neasteptata a lui Donald Trump au fost principalele teme care au dominat pietele internationale dar si cea locala, leul avand o evolutie depreciativa fata de principalele valute.

Cele mai mari fluctuati le-a avut raportul dolar/leu, evolutie corelata cu cea a perechii euro/dolar. Media de la inceputul perioadei a fost de 4,0639 iar cea de la jumatatea ei de 4,0643 lei, insa cotatiile au coborat, dupa anuntarea victoriei republicanilor, sub 4 lei. Odata trecut socul, cererea de dolari a crescut spectaculos pe pietele internationale iar cursul a crescut la finalul perioadei la 4,1469 lei, nivel care nu a mai fost atins de la inceputul lui februarie.

Volatilitatea cursului euro a fost redusa dar tendinta a fost una de depreciere pentru leu, pe fondul deteriorarii perceptiei fata de pietele emergente. Au avut loc iesiri de pe toate pietele din regiune, in contextul in care se asteapta o crestere a inflatiei in SUA („Trumpflation”), investitorii devenind mai interesati de plasamentele in obligatiuni ale statelor dezvoltate. In aceste conditii euro a crescut pana la 4,434 zloti, respectiv la 309,9 forinti.

La noi, euro a inceput perioada la 4,4987 si a sfarsit-o la 4,5125 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat la 4,504 – 4,519 lei, pentru ca seara sa fie atins un maxim de 4,523 lei.

Media monedei elvetiene, care s-a apreciat pe pietele internationale de la 1,083 la 1,071 franci/euro, a crescut de la 4,1622 la 4,2041 lei, maxim care nu a mai fost atins de la finalul lui iulie trecut.

Dezinteresul fata de titlurile de stat s-a resimtit in esecul suferit de Finante, care nu au reusit sa plaseze o emisiune cu scadenta in 24 septembrie 2031, care a avut o valoare de 200 de milioane de lei, oferta bancilor fiind de doar 150,6 milioane lei.

Despre evolutia dobanzilor, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat ca „daca va fi un impact asupra politicii monetare in sensul de stimulare ceva mai rapida – cu toate ca Fed a anuntat ca se uita cu foarte mare atentie la cifrele de creştere economica şi de şomaj, deci intarzieri de majorari de dobanda, impactul asupra Europei va exista, pentru ca se schimba raportul de dobanzi pe principalele piete”.

Revizuirea pozitiva de catre investitori a asteptarilor privind directia pe care o va lua economia americana sub conducerea noului presedinte ales Donald Trump si declaratia de ultima ora a vicepresedintelui Fed, Stanley Fischer, care a considerat ca perspectivele de crestere a economiei SUA sunt suficient de solide pentru a permite o majorare a dobanzii-cheie, au asigurat intarirea dolarului fata de euro.

De la 1,13 dolari, imediat dupa anuntul victoriei lui Donald Trump, euro a scazut la finalul perioadei pana la 1,0830 dolari, minim al ultimelor opt luni, cand pietele americane s-au inchis la 1,0859 dolari.

Aprecierea monedei americane a adus o scadere a pretului unciei de aur in piata specializata de la Londra. De la valori de peste 1.300 dolari, aceasta a coborat la fixingul de vineri seara la 1.224 dolari.

Analiza cuprinde perioada 7 – 11 noiembrie

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.