Home Economie EURO pregătește depășirea pragului de 4,66 lei

EURO pregătește depășirea pragului de 4,66 lei

Perechea euro/leu s-a menținut în perioada analizată pe o pantă ascendentă, fiind atins un nou maxim istoric, creșterea față de finalul lui noiembrie fiind de 1,2%.

La începutul intervalului euro a atins recordul de 4,6551 lei, la finalul lui cursul fiind stabilit la 4,6536 lei, într-o ședință în care cotațiile au scăzut de la 4,654-4,656 lei, la deschidere la 4,64 lei, la închidere.

Cursul dolarului american a coborât de la 3,9659, la începutul perioadei, la 3,9215 lei, la finalul ei, când cotațiile din piață au scăzut de la 3,931 la 3,885 lei, pe fondul deprecierii monedei americane comparativ cu cea europeană.

Moneda elvețiană s-a depreciat pe piețele internaționale de la 1,159 la 1,17 franci/euro, iar media ei fluctuat între 3,9833 și 4,0083 lei, intervalul fiind încheiat la 3,9971 lei.

Analiștii pun deprecierea leului pe seama adâncirii deficitului comercial, ceea ce a impus BNR relaxarea politicii sale față de curs, pentru a frâna tendința de creștere a importurilor.

Perspectivele economiei românești și ale pieței monetar-valutare nu sunt roze, dacă avem în vedere ultimul raport al analiștilor grupați în CFA România.

Astfel, încrederea în economie a scăzut în luna octombrie, faţă de septembrie, pentru a cincea lună consecutiv, și a ajuns la 43,4 puncte (cea mai scăzută valoare din aprilie 2013).

Majoritatea analiștilor prognozează o scădere a leului, valoarea medie a euro fiind estimată pentru orizontul de 6 luni la 4,6421, respectiv la 4,6817 pentru cel de 12 luni.

De asemenea, raportul CFA România estimează un parcurs ascendent și pentru indicii ROBOR. La finalul perioadei, indicele la trei luni atingea un nou maxim al ultimilor mai bine de trei ani de 2,19%, la fel ca și cel la șase luni care a urcat la 2,30%. La rândul lor indicii la nouă și 12 luni au urcat la 2,32%, respectiv 2,36%.

La rândul ei, agenţia de evaluare financiară Moody’s atrage atenția, în raportul său anual de ţară, asupra creşterii rapide a salariilor care pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont curent.

Perechea euro/dolar a avut o tendință ascendentă pe piețele internaționale, de 1,1714 dolari, la începutul perioadei la 1,1944 dolari la finalul ei, care reprezintă maximul ultimelor două luni.

Avansul luat de euro s-a bazat pe cifrele macroeconomice optimiste ale zonei euro dar și pe speranțele investitorilor că eforturile președintelui Germaniei de a-l convinge pe liderul social-democrat Martin Schulz de a forma un nou guvern de coaliție împreună cu conservatorii conduși de cancelarul Angela Merkel.

Pe de altă parte, pentru investitori, o creștere de către Rezerva Federală americană, luna viitoare, a dobânzii-cheie, a treia din acest an, este aproape o certitudine aproape și este deja inclusă în prețul dolarului.

Analiza cuprinde perioada 20-24 noiembrie.

Radu GEORGESCU

Exit mobile version