Euro scade cu un ban la final de perioada, francul cu sase

Raportul euro/leu a avut o evolutie linistita in perioada analizata, moneda nationala profitand de conjunctura din regiune dar si de cresterea vanzarilor de valuta din partea celor interesati sa cumpere titluri de stat romanesti.
Euro a inceput perioada cu o medie de 4,5656 si a incheiat-o la 4,5558 lei, intr-o sedinta in care tranzactiile s-au realizat intre 4,554 si 4,565 lei, cu inchiderea la 4,558-4,561 lei.

Marele perdant a fost francul elvetian al carui curs a coborat de la 4,1455 lei, la debutul intervalului la 4,0070 lei, la finalul acestuia, mai jos cu 16 bani comparativ cu inceputul lunii.

Francul a scazut astfel la un minim care nu mai fost atins de la jumatatea lui ianuarie 2015, atunci cand Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a decis sa renunte la plafonarea cursului de schimb, care mentinea o valoare minima de 1,2 franci/euro, in conditiile in care el este vazut drept un refugiu in perioadele cand creste aversiunea fata de risc.

Pe pietele internationale euro a crescut pana la 1,141 franci. Analistii pun aceasta miscare pe seama faptului ca presedintele BNS, Thomas Jordan, a atras atentia asupra supraaprecierii francului.

Cursul dolarului american a scazut de la 3,9248 lei, la jumatatea perioadei, la 3,8912 lei, medie care nu a mai fost atinsa de la inceputul lui mai 2016. Cotatiile din ultima sedinta a intervalului au fluctuat intre 3,877 si 3,91 lei.

Pe pietele internationale euro si-a accelerat aprecierea fata de moneda americana, atingand in 27 iulie un maxim de 1,1777 dolari, nivel care nu mai fost atins de la inceputul lui 2015. La finalul perioadei tranzactiile s-au realizat intre 1,1671 si 1,1764 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,1755.

Avansul luat de euro se poate pune pe seama faptului ca investitorii se grabesc sa il cumpere atata vreme cat BCE mai tine dobanzile aproape de 0%, pentru a achizitiona actiuni si obligatiuni europene.

La scaderea dolarului au contribuit si cresterea, considerata modesta, a economiei americane cat si scaderea luna aceasta a moralului gospodariilor din SUA, ceea ce a facut ca pietele sa nu mai fie atat de sigure pe faptul ca Fed va decide sa majoreze dobanda sa cheie inca o data pana la finalul anului.

Analiza cuprinde perioada 24-28 iulie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.