EURO scade, dobânzile la credite își iau avânt

Decizia BNR de majorare a dobânzii sale de politică monetară nu a surprins piața, ordinele mai mari de vânzare de valută permițând leului să se aprecieze în continuare față de euro.

Cursul euro a scăzut de la 4,6542 la 4,6496 lei, minim al ultimelor două săptămâni, într-o ședință în care transferurile s-au realizat în culoarul 4,64-4,658 lei. Cotațiile de la ora 14.00 erau de 4,649-4,652 lei, semn că există potențial pentru continuarea procesului de întărire a leului.

Creșterea dobânzii-cheie de la 2,25 la 2,50% atrage fondurile speculative interesante în obținerea unor randamente cât mai mari, în condițiile în care BNR folosește toate mijloacele pentru a readuce inflația în jurul valorii de 3%.

„Suntem siguri că ținem inflația sub control și că dobânzile nu se vor duce foarte sus”, a afirmat acum două zile Mugur Isărescu. Potrivit acestuia, riscurile inflaționiste provin „în principal din partea prețurilor administrate (prețurile controlate de guvern, n.red.), a condițiilor de pe piața muncii și a evoluției viitoare a prețului internațional al petrolului”. La aceasta se adaugă, „ritmul creșterii economice și dinamica inflației în zona euro și, implicit, conduita politicii monetare a BCE și a băncilor centrale din regiune”.

Cursul dolarului american a urcat de la 3,9026 la 3,9148 lei, medie care nu mai fost atinsă de la sfârșitul anului trecut.

Media monedei elvețiene a crescut de la 3,8871 la 3,9025 lei, în timp ce ea s-a apreciat pe piețele internaționale de la 1,197 la aproape 1,19 franci/euro.

Decizia de luni a BNR a produs creșterea indicilor ROBOR, care au atins maxime ale ultimilor patru ani. Cel la trei luni a urcat la 2,68%, cel la șase luni la 2,80%, cel la nouă luni la 2,83% iar cel la 12 luni la 2,86%.

Declarația președintelui Rezervei Federale americane conform căreia piața „pare destul de bine aliniată” la politica instituției pe care o conduce, ceea ce o simplifică perspectivele și deciziile care vor fi luate, a avut ca efect scăderea euro la 1,1871-1,1939 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a scăzut de la 9.437,62 dolari, luni seară, la 9.380,43 dolari, ieri dimineață.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14.00.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.