Euro si francul la maximul ultimelor doua saptamani

Investitorii de pe piețele internaționale constinua sa isi reduca pozițiile deschise pe activele considerate mai riscante, cum sunt considerate monedele din regiune. Aceasta miscare a provocat deprecierea leului fata de euro si francul elvetian.

Cursul euro a urcat de la 4,4279 la 4,4382 lei. O medie mai ridicata, de 4,4508 lei, a fost atinsa in 21 aprilie.
 
Ședinta s-a deschis la 4,4320 lei, care a reprezentat minimul ei, euro crescand pana la 4,4460 lei. La ora 14:00, cotatiile erau de 4,4390 – 4,4420 lei.
 

Evolutia leului nu a fost influentata de decizia BNR de a aduce dobanda sa de politica monetara la un nou minim istoric.
C.A. al BNR a hotarat sa scada dobanda-cheie de la 2 la 1,75%, masura care a surprins analistii care prognozau mentinerea ei la nivelul de 2%.
 
Banca centrala a decis, de asemenea, sa reduca rezervele minime in lei ale bancilor comerciale de la 10 la 8%, pentru a stimula creditarea in lei. Un semnal in acest sens a fost dat de comunicatul de presa, in care se BNR se angajeaza sa gestioneze „adecvat” lichiditatea din piata, care echivaleaza cu mentinerea unui excedent de lei.
 
Media monedei elvetiene, care fluctua pe pietele internationale intre 1,036 si 1,04 franci/euro, a crescut de la 4,2598 la 4,2805 lei, maximul ultimelor doua saptamani.
Dolarul american a cunoscut singura scadere a cursului, care a coborat de la 3,9841 la 3,9577 lei.
 
Monedele din regiune se depreciau, la randul lor, fata de euro. Cea poloneza cobora la 4,029 – 4,062 zloti iar cea maghiara la 303,5 – 306,1 forinti.
 
Perechea euro/dolar crestea la 1,1176 – 1,1271 dolari, investitorii luandu-si masuri de protectie, inainte de publicare, maine, a datelor privind piata muncii din SUA, care este considerat ca fiind principalul indicator luat in calcul de Rezerva Fderala americana atunci cand isi stabileste politica monetara.
 
Euro a fost „incurajat” si de cresterea activitatii economice din zona euro la maximul ultimelor 11 luni. La randul sau, Comisia Europeana a crescut prognoza de crestere pentru acesta an, de la 1,3 la 1,5%.
 
Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.