EURO testează din nou pragul de 4,6 lei

Evoluția leului din perioada analizată a fost una agitată în ton cu cea ce se petrecea pe marile burse ale lumii, care au cunoscut corecții importante ale prețurilor la acțiunilor și indicilor.

La începutul intervalului, cursul euro scădea la 4,347 lei, minim al ultimei luni, mai jos cu doi bani față de ședința precedentă, oferind astfel speranța că leul nu va fi afectat de turbulențele externe.

Creșterea aversiunii față de risc s-a făcut însă resimțită și pe piața locală astfel că la finalul perioadei media a urcat la 4,6561 lei. Tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,641-4,662 lei, cu închiderea la 4,658 lei, semn că euro pregătește revenirea peste pragul de 4,66 lei. Reamintim că în data de 23 ianuarie a fost atins un maxim istoric de 4,6679 lei.

La deprecierea leului contribuie majorarea rapidă a prețurilor, stimulate de creșterea consumului, dar și adâncirea deficitelor de cont și comercial. „Deficitul comercial s-a accentuat acolo unde am crede că România are potențial: produsele agroalimentare”, observa guvernatorul Mugur Isărescu, la conferința de presă care a urmat ședinței de politică monetară a BNR.

Mugur Isărescu atrăgea atenția asupra faptului că „creșterile salariale din sectorul bugetar sunt masive”, avertizând că motorul creșterii economice a rămas consumul, ceea ce afectează echilibrul extern al economiei, în timp ce investițiile publice scad constant.

La începutul perioadei, CA al BNR a decis majorarea dobânzii sale de politică monetară de la 2 la 2,25% pe an. Precedenta decizie a fost luată în ianurie, după mai bine de doi ani și jumătate în care dobânda-cheie a stagnat la minimul istoric de 1,75%. Măsura nu a surprins piața, în condițiile în care inflația a prins viteză, iar deficitele, de cont și comercial, se adâncesc.

Cursul monedei americane a crescut de la 3,7170, minimul ultimilor trei ani, la 3,8025, perioada fiind încheiată la 3,7984 lei, când cotațiile din piață au fluctuat între 3,782 și 3,815 lei.

Moneda elvețiană s-a apreciat de la 1,161 pana la 1,145 franci/euro, astfel căa media ei a sărit de la 3,9975 la 4,0511 lei, curs care nu a mai fost atins de la jumătatea lui august trecut.

Corecțiile care au cuprins marile burse ale lumii au provocat creșterea plasamentelor în dolari americani, franci elvețieni sau yeni japonezi, care sunt considerate „refugii sigure” în astfel de perioade.

Perechea euro/dolar a scăzut rapid de la 1,2518 până la 1,2212 dolari. Vineri tranzacțiile s-au realizat în culoarul 1,2228-1,2287, piețele americane închizându-se la 1,2250 dolari.

Investitorii se tem că Rezerva Federală americană va diminua susținerea principalei economii a lumii. Pe lângă procesul de reducere a volumului de active achiziționat în timpul crizei economice, Fed ar putea opera mai mult de trei majorări ale dobânzii-cheie, ceea ce va produce scăderi ale valorii acțiunilor dar și creșterea interesului pentru plasamente în dolari și titluri de stat americane.

Indicele compozit calculat de Bloomberg al bitcoin a coborât la începutul perioadei sub pragul de 6.000 dolari, dar a încheiat perioada la 8.552,65 dolari.

Analiza cuprinde perioada 5-9 februarie 2018.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.