Euro a urcat aproape de 4,6 lei

Minivacanta de Rusalii nu a fost de bun augur pentru moneda nationala al carei raport fata de euro a urcat vineri seara pana la 4,591 lei, valoare care se mai inregistra in urma cu cinci ani.

Privind la datele oficiale vedem ca media euro s-a miscat in perioada analizata intre 4,5636 si 4,5702 lei, cursul de la finalul ei fiind anuntat la 4,5659 lei. In cea mai mare parte a zilei cotatiile au fluctuat intre 4,564 si 4,572 lei, insa seara ele au tasnit la peste 4,59 lei, pietele internationale inchizand la 4,587 lei.

Chiar daca BNR a eliberat circa 500 milioane de euro, prin reducerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor, suma care ar fi trebuit sa reduca presiunile asupra leului, se pare ca investitorii se tem tot mai mult de derapajele fiscale si salariale ale guvernului Grindeanu condus de la sediul PSD de Liviu Dragnea, aka „Daddy”, asa cum singur se autointituleaza.

Acum cinci ani euro atingea o cotatie maxima de 4,6460 lei. Scena politica locala era fierbinte, pregatindu-se suspendarea fostului presedinte Basescu iar pe plan extern Grecia era cu un picior in prapastia intrarii finantelor sale publice in incapacitate de plata.

In prezent, atat Comisia Europeana cat si FMI atentioneaza constant asupra faptului ca deficitul bugetar va depasi pragul critic de 3%, ceea ce va aduce sanctiuni din partea CE.

Cresterea ar putea fi doar una trecatoare, generata de dorinta de protejare a investitiilor dar ea s-ar si putea rostogoli, avand in vedere recentele declaratii ale guvernatorului BNR privind faptul ca leul va fi lipsit anul acesta de posibilitatea sa se aprecieze.

Conform prognozei de primavara a Comisiei Nationale de Prognoza, media anuala a euro din acest an este de 4,49 lei, aceeasi valoare fiind estimata si pentru 2018, in timp ce pentru dolar ea se ridica la 4,24 lei, respectiv la 4,20 lei, anul viitor.

Dupa o crestere la 4,09 lei media dolarului a incheiat intervalul la 4,0691 lei, cotatiile din piata valutara fluctuand intre 4,047 si 4,079 lei.

Media monedei elvetiene a fluctuat intre 4,1858 si 4,1977, la sfarsitul perioadei ea fiind stabilita la 4,1897 lei, in timp ce cotatiile de pe pietele internationale au fost de 1,086 – 1,092 franci/euro.

Dupa o scadere la 1,1110, perechea euro/dolar a crescut la finalul intervalului la 1,1285 dolari, cand pietele americane s-au inchis la 1,1280 dolari.

Atingerea unui nou maxim al ultimelor sapte luni a fost provocata pe de o parte de faptul ca presedintele Trump a decis iesirea Statelor Unite din acordul de la Paris, care reglementeaza masurile pentru combaterea incalzirii globale, iar pe de alta de nivelul redus al crearii de noi locuri de munca in economia americana.

Chiar daca somajul a coborat luna trecuta la 4,3%, minimul ultimilor 16 ani, in economia SUA au fost create doar 138.000 noi slujbe, fata 174.000 in aprilie, in timp ce prognozele indicau un salt de 185.000.

Analiza cuprinde perioada 29 mai – 2 iunie

Radu Georgescu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.