Euro a urcat in doua zile cu peste doi bani

Aversiunea fata de risc provocata de tensiunile geopolitice globale si, in special, de rezultatele primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta a determinat deprecierea monedelor emergente, inclusiv a leului.

Dupa aproape trei saptamani de apreciere a leului, cursul euro a crescut de la 4,5286 la 4,5407.

Piata valutara s-a deschis pe crestere, la 4,538 lei, maximul sedintei fiind de 4,543 lei, iar tranzactiile de la ora 14:00 se realizau la 4,539 – 4,542 lei.

O eventuala intrare in tandem in turul al doilea al prezidentialelor din Franta a euro-scepticilor Marine Le Pen, care reprezinta extrema dreapta, respectiv Jean-Luc Mélenchon, din partea stangii radicale, ar putea provoca un soc monedei unice, care ar putea ajunge rapid la paritatea cu dolarul, ceea ce ar trage in jos si monedele de la marginea zonei euro.

Pe termen lung, atrag atentia proiectiile analistilor de la BRD-Groupe Societé Générale, care cred ca „consumul privat pare sa ramana baza creşterii economice, stimulat de o noua runda de stimuli fiscali şi de creşteri ale salariilor”. Ei estimeaza ca economia Romaniei va incetini şi va inregistra anul acesta un avans de 4,1%, fata de prognoza guvernamentala care indica un avans de 5,2%, iar deficitul bugetar va depaşi plafonul impus prin tratatele europene şi va ajunge la 3,4%. In privinta valorilor medii anuale ale cursului euro/leu acesta vor fi in perioada 2017 – 2019 de 4,50 – 4,52 lei.

Cursul dolarului american a continuat sa scada, de la 4,2246 la 4,2178 lei, cotatiile lui fluctuand intre 4,214 si 4,24 lei.
Moneda elvetiana, care s-a depreciat pe pietele internationale la 1,069 – 1,072 franci/euro, a scazut de la 4,2405 la 4,2383 lei.

Pe scadere comparativ cu euro se aflau si celelalte monede din regiune. Cea poloneza se tranzactiona intre 4,252 si 4,268 zloti iar cea maghiara intre 312,8 si 313,5 forinti.

Perechea euro/dolar se tranzactiona intre 1,0709 si 1,0777 dolari. Investitorii asteptau un discurs al lui Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei americane, care considera ca un dolar puternic este favorabil pe termen lung pentru economia SUA.

Sunt folosite date si informatii disponibile pana la ora 14:00

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.