Potrivit art. 42, al al. din Legea nr. 51/2006 modificata, factura emisa pentru serviciile de utilitati publice constituie titlu executoriu.
In caz de neplata la termen, furnizorul este nevoit sa solicite executarea silita pentru recuperarea debitului restant, inclusiv a penalitatilor de intarziere, respectiv 0,02%/zi, pana la achitarea integrala a debitului.
De asemenea, plata cheltuielilor de executare silita, rexpectiv taxe si onorariul executorului cade in sarcina datornicului.
Afirmatiile de mai sus sunt argumentate pe prevederile art. 42 din Legea nr. 51/2006 modificata, precum si art.1170, 1270, 1538, 1516, din Codul civil si art. 6, al. 4 si al.10 din Ordinul ANRSC nr. 483/2008.
De exemplu, daca un client acumuleaza un numar de 6 facturi restante, pe langa soldul total, care cuprinde valoarea cumulata a acestora, va fi nevoit sa plateasca penalitati legale de 0.02%/zi.
In plus, clientului rau platnic i se vor imputa:
– taxe de incuviintare a executarii, in valoare 120 lei (20 de lei/factura restanta);
– 15-20 lei cheltuieli pentru trimiterea instintarii de plata;
– 40-60 lei avans cheltuieli de executare si onorariu initial pentru executorul judecatoresc;
– 10% din valoarea cumulata a facturilor date spre executare, reprezentand onorariul final pentru executorul judecatoresc.
Drept urmare, cheltuielile de executare silita si penalitatile pot dubla valoarea totala de plata pentru serviciile furnizate. In plus, instituirea de popriri pe conturi si venituri de catre executorul judecatoresc este, in sine, o situatie extrem de neplacuta, care poate fi evitata doar prin plata facturilor la timp.
„Precizam ca instiintarile de plata, pe care SC Modern Calor SA le trimite anterior transmiterii facturilor la executor, reprezinta din partea societatii un demers preventiv de informare, acestea nepresupunand vreun cost suplimentar pentru client”, a mai precizat biroul de marketing si comunicare din cadrul societatii Modern Calor.