FERMIERII, atentionati de APIA!

Identificarea exacta a fermierului se face de catre reprezentantul APIA prin deplasarea in teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS si verificarea in baza de date.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – Centrul judetean Botosani, informeaza fermierii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) ca este interzis sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita, inclusiv iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare etc).

Totodata, este interzisa, in cazul fermierilor care utilizeaza pajisti permanente, arderea vegetatiei, inclusiv a ierbii ramasa dupa cositul pajistilor.

In cazul in care arderea a fost provocata de cauze necunoscute, agricultorul trebuie sa inregistreze la Politie sau la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta o sesizare privind acest fapt.

Intre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Garda Nationala de Mediu (GNM) si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU) a fost incheiat un Protocol de colaborare al carui scop este cresterea eficientei actiunilor de control privind respectarea, de catre fermierii care solicita plati directe, a conditiilor GAEC referitoare la arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil si la arderea pajistilor permanente.

Conform acestui Protocol reprezentantii GNM si IGSU de la nivel judetean vor transmite, in termen de 24 ore, prin e-mail sau prin SMS, reprezentantilor APIA la nivel judetean, o informare in care sunt trecute date referitoare la locul, momentul in care s-a produs arderea, culturile/miristile/pajistile afectate si, daca este posibil, datele de identificare ale fermierului.

Identificarea exacta a fermierului se face de catre reprezentantul APIA prin deplasarea in teren, localizarea parcelelor arse cu ajutorul GPS si verificarea in baza de date.

In cazul in care, in urma controlului pe teren, se constata ca suprafete ale exploatatiei au fost arse, focul fiind provocat de o cauza necunoscuta, pentru a nu fi penalizat, agricultorul trebuie sa prezinte o copie dupa sesizarea depusa si inregistrata la Politie sau la Inspectoratul judetean pentru Situatii de Urgenta privind producerea acestui fapt.

Nerespectarea acestor dispozitii sunt sanctionate conform Regulamentului (CE) Nr. 73/2009 art. 23 si 24 privind reducerea platilor sau excluderea de la plata in caz de nerespectare a normelor de eco-conditionalitate.

In cazul in care cerintele legale in materie de gestionare sau bunele conditii agricole si de mediu nu sunt respectate in orice moment dintr-un an calendaristic dat si nerespectarea in cauza este rezultatul unei actiuni sau a unei omisiuni direct imputabile agricultorului care a depus cererea de ajutor in anul calendaristic in cauza, valoarea totala a platilor directe acordate sau care trebuie acordate agricultorului poate fi redusa sau eliminata. In cazul nerespectarii deliberate, in principiu, procentul reducerii nu trebuie sa fie mai mic de 20% si poate ajunge pana la excluderea totala din una sau mai multe scheme de ajutor si se poate aplica pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.