Finanţarea nerambursabilă poate ajunge la 44.821 de lei. Este vorba de un program pentru stimularea infiintarii de noi microintreprinderi, inscrierea urmand sa se faca in perioada 10-24 septembrie.
Mai exact, este vorba de „Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre intreprinzatorii debutanti in afaceri”, care vine cu o sansa pentru antreprenorii debutanti din Regiunea de Nord-Est. Li se da posibilitatea sa porneasca o afacere beneficiind de o alocatie financiara nerambursabila care sa acopere 50% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului.
Bineinteles, sunt si conditii impuse pentru incadrarea in acest program: sa fie societate comerciala cu raspundere limitata-debutanta, care sa functioneze pe durata nedeterminata, sa fie infiintata de un antreprenor debutant sau de cel mult 5 astfel de antreprenori asociati, sa aiba in obiectivul de activitate cel mult 5 grupe de activitate prevazute in codul CAEN si sa nu se afle in stare de dizolvare sau reorganizare juridica.
Trebuie precizat ca, mai pot beneficia de prevederile programului, persoanele fizice, denumite in continuare intreprinzatori debutanti, care indeplinesc urmatoarea serie de conditii: au capacitate juridica deplina de exercitiu, anterior datei inmatricularii societatii in Registrul Comertului nu au mai detinut si nu detine calitatea de actionar sau asociat al unei intreprinderi constituite in Spatiul Economic European si care nu a mai beneficiat de finantare in cadrul programului. Exista si cateva conditii suplimentare pe care beneficiarii programului trebuie sa le respecte.
„Ca o conditie suplimentara, beneficiarul trebuie sa angajeze, cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga si sa mentina in activitate cel putin doi salariati de la momentul obtinerii facilitatilor, pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant. De asemenea, beneficiarul se angajeaza sa reinvesteasca, anual, cel putin 50% din profitul realizat in anul fiscal precedent”, se precizeaza la conditiile de eligibilitate ale programului.
De asemenea, este important de precizat ca „Planul de afaceri” trebuie sa cuprinda investitii in active corporale sau necorporale, pe o perioada determinata, in scopul realizarii unor obiective clare, concrete si reale. Planul de afaceri trebuie sa fie implementat pe teritoriul Romaniei si sa respecte regulile referitoare la ajutorul de minimis.
Sunt considerate cheltuieli eligibile: terenuri pentru realizarea de constructii efectuate in cadrul proiectului, destinate activitatii pentru care s-a solicitat finantarea, achizitionarea de spatii destinate realizarii activitati pentru care s-a solicitat finantare, achizitionarea de mobilier pentru dotarea spatiilor amenajate destinate activitatii, echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru, aparate si instalatii de masura, control si reglare, tehnica de calcul.
Tot cheltuieli eligibile sunt considerate si: costurile de infiintare a firmei, costurile curente (materii prime, marfuri, materiale consumabile, materiale auxiliare, costuri de personal, costuri de training si formare personal, racorduri la retelele de utilitati publice, plata utilitatilor, costuri de promovare a activitatii).
Atentie: Aplicatia de inscriere online va fi deschisa incepand cu data de10 septembrie 2015, ora 10.00 si va fi activa pana pe 24 septembrie 2015, ora 20.00.
Pentru participarea la Programul pentru stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre antreprenorii tineri, fiecare solicitant trebuie sa se inregistreze cu user si parola.