Pentru cei cu credite in franci revin vremurile grele, asa cum atentioneaza chiar presedintele Bancii Nationale a Elvetiei, care considera ca francul este mult supraevaluat si ca pot fi necesare interventii pentru a nu permite o intarire prea mare.
Thomas Jordan, presedintele BNR, a avertizat, zilele trecute, ca „asa cum arata evolutiile recente, francul elvetian s-ar putea aprecia temporar, ca reactie la incertitudinile sporite legate de problema datoriilor Greciei”.
Media monedei elvetiene, care a fluctuat pe pietele internationale intre 1,024 si 1,381 franci/euro, a crescut la inceputul perioadei analizate la 4,3384 lei, maximul ultimelor trei luni. Urmatoarele sedinte au adus o scadere a cursului, care a coborat la finalul intervalului la 4,2656 lei.
Volatilitatea euro a fost mai mare decat cea din ultimele patru saptamani, evolutia lui fiind diferita de cea a altor monede din regiune.
Perioada analizata a debutat direct pe crestere pentru euro, iar marti a fost atins maximul de 4,4508 lei, o medie mai ridicata, de 4,4542 lei, fiind atinsa in 4 martie.
Deprecierea leului s-a datorat expunerii finantelor romanesti la criza financiara cu care se confrunta Atena, datorita numeroaselor sucursale locale deschise de bancile grecesti, in conditiile in care guvernul elen a obligat institutiile statului sa isi transfere rezervele de numerar la banca centrala a Greciei.
Situatia s-a modificat, la jumatatea periodei, astfel ca vineri cursul euro a scazut la 4,4136 lei, mai sus cu 0,26 bani fata de finalul saptamanii precedente.
Ultima sedinta a intervalului analizat s-a deschis in jurul pragului de 4,42 lei, dupa care euro a scazut pana la 4,4090 lei, pentru ca la inchidere tranzactiile sa se realizeze la 4,4150 – 4,4180 lei.
Cursul dolarului american a avut o tendinta descedenta, el coborand de la 4,1655 lei, in sedinta de marti, la 4,0620 lei, vineri, cand cotatiile au fost cuprinse intre 4,046 si 4,102 lei.
Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul perioadei intre 1,0661 si 1,09 dolari, maxim atins la finalul ei, atunci cand piata americana s-a inchis la 1,0871 dolari.
Aprecierea euro s-a datorat pozitiilor de protectie pe care le-au luat investitorii inainte de sedinta Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale, care se va desfasura maine si miercuri, de la care se asteapta date privind momentul in care se va majora dobanda din SUA.
Evolutia euro este incerta, avand in vedere faptul ca Grecia nu a reusit sa ajunga la un acord cu creditorii sai externi si se indreapta spre incapacitate de plata.
La finalul saptamanii, ministrii de Finante din zona euro au avertizat dur Grecia ca acordul financiar va fi intrerupt pana cand guvernul de la Atena nu va prezenta un plan complet de reforme economice.
„Este necesara o lista detaliata, cuprinzatoare de reforme, un acord complet, inainte de furnizarea oricaror fonduri”, a declarat presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
In piata la termen de la Sibiu, euro s-a tranzactionat pentru iunie intre 1,0661 si 1,0855 dolari.
Analiza cuprinde perioada 20 – 24 aprilie