Pentru consumatorii casnici clienti ai EON, scumpirea gazelor va fi peste cea prognozata. Pretul pe care il vor plati acesti consumatori va fi mai mare cu circa 11-12 procente.
De la mijlocul lunii trecute, dupa vizita elegatiei FMI, s-a anuntat o majorare a pretului gazului de 13%, mai exact de la 53 de lei, la 60 de lei/MWh, incepand cu 1 iulie 2015.
Asta ar fi insemnat o majorare in factura cu 6-6,5 procente, tinand cont ca gazul conteaza in proportie de 50% in formarea pretului final la consumator.
Dar, ulterior s-au anuntat si alte ajustari care conteaza in factura. Mai exact, pe langa scumpirea marfii gaz, ANRE vine si cu vestea maririi tarifului de inmagazinare gaze pe care il platesc furnizorii si cu introducerea factorului import, pentru sezonul rece.
Referitor la cota de import trebuie mentionat ca aceasta este de asteptat sa creasca foarte mult, potrivit unor surse. In ultimii ani aceasta cota a fost de 2%, iar de trei luni a ajuns la 0%. Insa, sunt semnale ca se pregateste o majorare ubstantiala a acesteia. Noul tarif de inmagazinare urmeaza sa fie publicat in aceste zile.
Cealalta componenta care va ridica pretul final al gazelor din factura consumatorului casnic este tariful reglementat pentru inmagazinarea gazelor, acesta contand cam 10% in pretul final.
Trebuie mentionat si ca, la 1 aprilie, pentru abonatii GDF Suez , pretul gazului s-a diminuat cu 10%, iar pentru clientii E.ON a crescut cu 1,5 procente.
Asadar, cu aceste componente modificate in pretul final al gazelor, va fi o diferenta semnificativa intre factura consumatorului din nordul tarii, client al EON, si factura unui client al GDF Suez, din sudul tarii.
Pentru abonatii EON, pretul nou ar ajunge la aproximativ 130 de lei/MWh, fara TVA, in timp ce pentru clientii GDF Suez, pretul ar ajunge la circa 113 lei/MWh.