Home Economie Gaze mai scumpe, de astazi!

Gaze mai scumpe, de astazi!

Pe ultima suta de metri, guvernantii au decis insa o modificare in calendarul scumpirii gazelor naturale. Nu vor mai creste pretul pentru consumatorii industriali. De la 1 iulie, doar consumatorii casnici vor plati mai mult pentru gazele consumate. Cresterea tarifului va fi cu 2,5 la suta.

Decizia de a-i scapa pe consumatorii industriali de scumpirea gazelor de la 1 iulie a fost luata in sedinta de Guvern din 26 iunie. Prin urmare, pentru acesti consumatori, pretul gazelor naturale ramane la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), se precizeaza intr-un comunicat al Departamentului pentru Energie.
Initial, era planificata cresterea pretului gazelor naturale pentru consumatorii industriali cu 1,5 la suta.

Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Energie, Guvernul a decis in sedinta din 26 iunie ca pretul gazelor naturale din productia interna pentru clientii noncasnici (cu exceptia producatorilor de energie termica) nu va mai creste de la 1 iulie 2014, ramanand la nivelul de la 1 aprilie 2014 (89,40 lei/MWh), avand in vedere o analiza a ANRE care arata o convergenta a pretului din Romania cu preturile practicate in tarile din regiune.

„Este o decizie fireasca. Practic, convergenta s-a realizat”, a declarat ministrul delegat pentru Energie Razvan Nicolescu.

Inainte ca Executivul sa ia aceasta decizie, Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), a declarat recent, citat de Agerpres, ca pretul gazelor de productie interna nu va fi modificat. In plus el a mai spus ca s-a decis cresterea importului de gaze, ceea ce va duce la scumpirea acestora din 1 iulie.

„Prudential, am decis sa crestem ponderea gazelor de import in luna iulie, avand in vedere conflictul dintre Rusia si Ucraina, astfel ca vom ajunge la un import de 10% din consum, in special pentru a depozita aceste gaze si a intari siguranta in aprovizionare. Acest lucru va insemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care platesc preturi reglementate si de 2,5% pentru consumatorii casnici”, a explicat Nicolae Havrilet.

 

Acesta a adaugat ca, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor stabilit in 2012, pretul pentru populatie ar fi trebuit majorat cu 3%, insa scumpirea va fi mai mica in urma modificarii conditiilor din piata.

„Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, insa majorarea de pret pentru gazele livrate populatiei nu va fi mai mare de 7-8%”, a precizat Nicolae Havrilet.

Conformt calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI in 2012, pretul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat in totalitate la 31 decembrie 2018. Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totala la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii pana la 31 decembrie 2015.

Exit mobile version