Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a vorbit despre comisioanele mari pe care le percep bancile din Romania, dar si despre dobanzile la care ar trebui sa fie atenti deponentii la banci.
Comisioanele percepute de bancile din Romania pentru operaţiuni sunt inca mari, si, daca in condiţiile unor dobanzi nominale ridicate nu se simteau, la nivelul actual al dobanzilor se simt, iar bancile nu ar trebui sa lase deponentii sa se intrebe „de ce sa mai tin banii la banca”, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
„Acum avem rate nominale ale dobanzilor intre 1,5% si 3% intr-un context in care rata inflatiei a coborat la 1% si tinde sa fie negativa cateva trimestre. Castigul real se mentine si s-ar putea, nu stim, ca dobanda reala sa fie chiar mai mare decat acum cativa ani. Dar asta nu este catusi de putin o invitatie pentru banci sa mai reduca dobanzile nominale la depozite ci o invitatie la realism, la o citire cu atentie a cifrelor, iar politica de dobanzi bancilor, dar nu numai aceasta ci si cea de comisioane, ar trebui sa evite pe toate caile descurajarea economisirilor, pentru ca aici cred ca avem o problema cu comisioanele inca mari in sistemul bancar romanesc. Si daca ele nu se simteau cat sunt de mari cand dobanzile nominale erau inca mari, acum cand au ajuns la 1- 2 -3%, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operatiune bancara se simte”, a explicat guvernatorul BNR in cadrul unei conferinte intitulata „Viitorul Modelelor de Business Bancar”.
In opinia sa, bancile trebuie sa se bazeze in viitor pe creditare din resurse interne si, in consecinta, trebuie sa incurajeze economisirea. „Nicio banca nu cred ca trebuie sa traiasca momentul in care creditorul ei, deponentul, spune ‘de ce sa tin banii in banca? Sa plec cu mai putini bani acasa sau sa fiu in pierdere la fiecare operatiune?”
Acesta nu este doar un indemn la adresa bancilor centrale catre bancile comerciale: „faceti ce faceti si reduceti comisioanele! Este un indemn la realism si la adaptarea la situatia actuala”, a explicat Isarescu.
El a explicat ca la BNR exista aceasta preocupare, de reducere a comisioanelor, si au fost luate si masurile necesare ‘mai cu vorba, cu impulsionarea si cu decizii in zona in care poate interveni, respectiv in zona platilor de mare valoare. „Avem aici o disputa cu TRANSFOND si o transam. Comisioanele la platile de mare valoare din Romania trebuie sa ajunga la nivel european. Am ajuns cu dobanzile la nivel european, nu mai exista niciun fel de motivatie ca platile sa coste mai mult in Romania decat in Europa. Daca vrem sa ne integram, face parte din obiectivul nostru. De asemenea, sistemul de depozitare si decontare a instrumentelor financiare SAFIR”, a mai spus Isarescu.
Pe de alta parte, guvernatorul BNR a precizat ca deponentul nu trebuie sa se raporteze la dobanzile nominale mari acordate de banci in urma cu cativa ani pentru ca erau castiguri iluzorii, generate de inflatia ridicata, scrie agerpres.
„Daca unii deponenti sunt nemultumiti de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, sa ii indemnam sa se uite nu la dobanda nominala ci la cea reala. Este drept ca in 2009 – 2012 ratele nominale ale dobanzilor se invarteau undeva intre 6% si 9% dar castigurile mari erau o iluzie atata timp cat inflatia era tot pe acolo. Am avut, si din cauza cresterii TVA, o inflatie ridicata, 6 -7% chiar peste 8%, iar diferenta intre dobanda nominala si inflatie, adica dobanda reala era 1%. Pai acum cum este? „, a subliniat Mugur Isarescu.