Guvernele trec, leul se intoarce la 4,56 lei

Odata trecuta criza guvernamentala provocata de luptele interne din PSD, leul a revenit rapid catre valorile inregistrate inainte de jumatatea lunii.

Privind retrospectiv se poate spune ca minicriza, avand in vedere lungimea ei in timp, nu a avut efecte semnificative, nivelul deprecierii fiind unul mai mic de 1%. De altfel, guvernatorul Mugur Isarescu a declarat, de mai multe ori, ca leul nu are oricum spațiu de apreciere in acest an.

Perioada a debutat cu o medie a euro de 4,5859 lei, in 21 iunie fiind atins un maxim al ultimilor aproape cinci ani de 4,5987 lei. Trebuie remarcat faptul ca moneda unica nu a trecut in piața de pragul critic de 4,6 lei, cotațiile oprindu-se la 4,599 lei.

Imediat dupa votarea in Parlament a moțiunii de cenzura euro a scazut spre 4,58 lei, astfel ca la finalul perioadei media a fost stabilita la 4,5673 lei, intr-o ședința in care tranzacțiile s-au realizat intre 4,563 și 4,577 lei. Cotațiile de la inchidere erau de 4,575-4,578 lei.

Piața va fi atenta acum la modul in care președintele Iohannis va gestiona numirea unui nou Premier și Executiv. Prelungirea nejustificata a crizei politice poate readuce leul pe depreciere, motiv pentru care investitorii au readus euro la finalul perioadei spre pragul de 4,58 lei.

Perspectivele raman pozitive, daca avem in vedere ultimul raport al CFA Romania. Indicatorul de incredere macroeconomica, pe baza estimarilor membrilor organizatiei, a crescut luna trecuta la un maxim istoric de 66,6 puncte.

In privința cursului euro analiștii CFA estimeaza un curs anticipat de 4,5650 iar pentru orizontul de 12 luni unul de 4,60 lei, valoare egala cu cea din luna precedenta.

Cursul dolarului american a crescut la un maxim de 4,1287 lei dar a incheiat perioada la 4,0905 lei, intr-o ședința in care cotațiile au fluctuat intre 4,078 și 4,105 lei.

Moneda elvețiana a fluctuat pe pietele internationale intre 1,083 și 1,091 franci/euro, astfel ca media ei s-a miscat intre un maxim de 4,2371 si un minim de 4,2091 lei, inregistrat la finalul perioadei analizate.

Perechea euro/dolar a fluctuat pe parcursul intervalului intre 1,1128 și 1,1213 dolari, la finalul perioadei tranzactiile realizandu-se intre 1,1145 și 1,1209 dolari, pietele americane inchizand vineri la 1,1193 dolari.

Evolutia perechii a fost influentata de recenta decizie a Rezervei Federale americane de a majora dobanda sa cheie dar si de declaratiile oficialilor Fed referitoare la faptul ca pana la finalul anului va mai avea loc inca o crestere.

Analiza cuprinde perioada 19 – 23 iunie.

Radu Georgescu

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.