Home Economie GUVERNUL GRINDEANU pregateste o surpriza pentru soferi!

GUVERNUL GRINDEANU pregateste o surpriza pentru soferi!

Dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, pe 9 iunie 2016, ca este ilegal asa-numitul timbru de mediu, guvernantii au inceput cautarea unei solutii.

O varianta care deja se vehiculeaza este instituirea unei taxe de poluare sub forma de vigneta.

Potrivit Profit.ro, aceasta ar fi diferentiata ca valoare in functie de gradul de poluare al autoturismului si ar putea avea infatisarea unui sticker colorat, care sa fie lipit pe parbriz.

Valoarea taxei de poluare ar urma sa fie stabilita in functie de normele de poluare Euro, emisiile de noxe, dar si de carburantul folosit, arata Profit.ro.

„Confirmam ca este in lucru introducerea unei taxe de intrare in orase mari. Pentru Romania, este in lucru introducerea, in locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare in marile orase, care presupune o plata in functie de noxe si de combustibil plus un sticker, cu o anumita culoare, pe anumite zone ale unui oras. Astfel, pentru ca un sofer sa poata intra cu o masina poluanta in centrul orasului, de exemplu, el va trebui sa plateasca o anumita taxa si va primi in schimb un anumit sticker cu o culoare care ii va permite accesul. Din acest moment este in lucru si o «zonare» a Bucurestiului”, au explicat surse oficiale pentru Profit.ro.

Totusi, chiar daca se va conveni asupra acestei variante, este posibil sa dureze pana la implementarea ei, deoarece Registrul Auto Roman ar avea nevoie de timp ca sa se doteze cu echipamente eficiente de masurare a noxelor si a emisiilor de CO2, dar si a altor tipuri de emisii.

Un astfel de sistem de taxare in functie de gradul de poluare este folosit in Germania.

Dupa decizia CJUE, in conditiile in care statul roman a continuat sa incaseze timbrul de mediu, Comisia Europeana a deschis, spre finalul anului 2016, un dosar EU Pilot, care putea precede declansarea unei proceduri de infringement. La nivelul anului trecut, pentru a restitui toate sumele incasate ilegal si dobanzile aferente acestora, Guvernul estima ca trebuie sa scoata circa 8 miliarde de lei, adica mai mult de 1% din PIB.

Ulterior, timbrul de mediu a fost inclus pe lista celor 102 taxe eliminate prin legea intrata in vigoare la 1 februarie 2017.

Exit mobile version