Iarna scumpirilor

In iarna 2012-2013 valoarea facturilor pentru combustibil, agentul termic si energia electrica va fi mult mai mare decat cea din iarna trecuta. Aceasta crestere se va observa si in preturile alimentelor, tigarilor si ale altor produse accizabile.

Pe scurt, se poate spune ca va fi o iarna de cosmar, iar facturile la intretinere, energia electrica si gaze ii vor saraci pe romani.
De exemplu, cresterea preturilor la gazele naturale din aceasta toamna, cu 5% pentru populatie si cu 10% pentru societatile comerciale va arunca in aer costul intretinerii.
Pe timp de iarna, pentru un apartament de trei camere consumul mediu de gaze pe zi este de 8-10 metri cubi, ceea ce insemna ca se platea aproximativ 250-300 de lei pe luna, adica 1.000-1.200 de lei pe toata perioada rece (noiembrie-februarie). La preturile din acest moment, valoarea facturilor ar ajunge 1.100-1.300 de lei.

Alimente mult mai scumpe
Imediat dupa anuntarea cresterii pretului la gazele naturale, producatorii din industria alimentara au anuntat ca vor veni scumpiri de 15-20% pana la sfarsitul anului in curs. Acestia au motivat ca sunt pierderi mari si au explicat ca importurile nu reprezinta o solutie fiindca si in Europa preturile sunt in crestere.
Producatorii spun ca aceste cresteri
Deja, carnea, mezelurile, branza si uleiul s-au scumpit cu 10-15%, in ultimele trei luni. De asemenea, au fost inregistrate majorari de pret cu aproape 20% la carne de pasare si la carne de porc.
Dupa ultimele previziuni, in ceea ce priveste carnea porc, aceasta se va scumpi cu 5-7% pe plan european si se va reflecta si pe piata romaneasca. Insa, preturile de acum nu reflecta costurile de productii. Supermarketurile incearca prin orice mijloace sa pastreze preturile la nivel mic, ceea ce pune in mare dificultate sectorul agro-alimentar,  explica Mihai Visan, director executiv in Asociatia Romana a Carnii.
Tot el a precizat ca reducerea TVA-ului la alimente ar fi o varianta pentru ca preturile la produsele alimentare sa nu explodeze.
Ilie Ivan, presedintele Uniunii Nationale a Crescatorilor de Pasari din Romania, sustine ca preturile la carnea de pasare ar trebuie sa se majoreze cu 15% la poarta fermei. Motivul: crescatorii de pasari lucreaza in pierdere. Dar tot Ilie Ivan spune ca acest lucru nu crede ca se va intampla deoarece se ia in calcul si puterea de cumparare scazuta a populatiei din Romania.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.