IMPOZITUL FORFETAR. Cum se va aplica

Legea care reglementeaza impozitul forfetar pentru hoteluri, restaurante si baruri inclusiv pentru microintreprinderi a fost adoptata marti de catre Parlament si urmeaza a fi aplicata incepind din 2017.

Noul act normativ aduce modificari consistente, in special, coeficientilor pe baza carora vor fi impozitate afacerile cu restaurante impozitare. Varianta initiala a proiectului de lege favoriza marile restaurante, in ce priveste impozitul pe suprafata; in varianta adoptata azi de Parlament discrepanta se reduce insa calculele StartupCafe.ro arata ca nu foarte mult.
 
Noua lege introduce un impozit diferentiat care va fi calculat  in functie de suprafata si locatia afacerii; cu cat suprafata este mai mare si restaurantul mai aproape de zonele centrale din marile orase, cu atat impozitul forfetar anual va fi mai mare. Deputatii au redus diferenta de impozitare intre cele doua categorii, operand modificari la coeficientii de calcul. Comparativ cu varianta initiala a legii, micilor antreprenori (cei care au restaurante de pana la 30mp) li s-a marit impozitarea. Dupa coeficientii cei noi calculele arata ca deputatii au mersul pe principiul „mai scump pentru (aproape) toti”.
 
Formula de calcul a impozitului forfetar pentru restaurante
 
Sunt trei coduri CAEN pe care legea le enumera in Anexa 1 ce stabileste formula de calcul a impozitului specific: 
5610 Restaurante,
5621 Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente,
5629 Alte servicii de alimentatie n.c.a.
 
Formula e calcul a impozitului forfetar pleaca, in cazul restaurantelor, de la un impozit standard de 1400 de lei, la care se aplica o serie de coeficienti, in functie de rangul localitatii, sezonalitate, zona si, cel mai important, suprafata.
 
Rangul localitatii: cum se diferentiaza impozitarea
 
La impozitul forfetar in functie de rangul localitatii, parlamentarii au crescut coeficientul de impozitare cu un punct, ca de exemplu pentru zona A de la 16 la 17 pentru zona B de la 15 la 16 procente, samd.
 
In municipii se plateste in functie zona. Sunt patru zone – de la A la D -, zona A este cea mai scumpa, zona D cea mai ieftina. La randul lor, municipiile sunt impartite in trei categorii:
-Bucuresti (cel mai scump)
-Brasov, Cluj Napoca, Constanta, Craiova, Ploiesti, Sibiu Timisoara (ceva mai ieftine decat capitala)
-celelalte municipii (unde, pe zone similare, impozitul este cel mai mic, intre municipii)
 
Cele mai importante modificari sunt la coeficientii pentru suprafata
 
Impozit forfetar in functie de suprafata utila se calculeaza pe baza unui coeficient care a fost modificat substantial. Incepand de la o suprafata intre 31-50 metri patrati se aplica un coeficient de 7 in comparatie cu 4 cat era propunerea legislativa initiala. De asemenea, o modificare substantiala se observa incepand de la suprafatele de 120 metri patrati unde se aplica un coeficient dublu fata de cel anterior.
 
Sezonalitatea: cum influenteaza impozitul specific
 
La modul de calcul al impozitarii in fuctie de sezonalitate parlamentarii au redus coeficientii pentru statiunile turistice de interes national de la 0,35 la 0,30, pentru statiuni turistice de interes local de la 0,15 la 0,10 
 
Coeficientul de sezonalitate nu se refera la perioade calendaristice; reduce impozitul in functie de tipul localitatii. Tot aici exista o diferentiere, daca afacerea se afla intr-o statiune: de interes national sau local. Potrivit datelor disponibile public la Autoritatea Nationala pentru Turism, sunt 41 de statiuni de interes national si 48 de interes local. Statiunile de interes local au acelasi coeficient de sezonalitate, la impozit, ca satele si comunele.
 
De asemenea noua lege prevede ca impozitul specific anual pe unitate este in suma de 1500 lei pentru urmatoarele categorii de activitati, aferente codului CAEN 5610: 
a) vanzatori ambulanti la tonete de inghetata 
b) carucioare mobile care vand mancare 
c) prepararea hranei la standuri din piete 
 
Legea prevede ca proprietarii afacerilor vor trebui sa achite impozitul specific unor activitati de doua ori pe an (art.8 alin.1):
 
pentru Semestrul I, jumatate din suma, pana la 25 iulie inclusiv (prima plata, in 2017)
pentru Semestrul II, cealalta jumatate, pana la 25 ianuarie inclusiv (plata in 2018)
 
Impozitul forfetar. Exemplu de calcul, potrivit formulei din anexa la lege:
 
Restaurant situat in Bucuresti, zona A, suprafata totala utila 150mp (ipoteza evidentiata in tabele)
 
1.400(lei) x [17 + (29 x 0.9)] x 0.45 =  27.153 lei – echivalent 6034 EURO
(la curs 1 euro = 4,5 lei)
 
Proiectul de lege a creat controverse fiind trimis la reexaminare in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis care semnala o discrepanta privind modul de impozitare a marilor hotelieri si micii antreprenori.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.