Desi mai multi parlamentari au solicitat retragerea unui proiect de lege de care sunt interesati foarte multi romani ce se plang de existenta in contractele cu bancile a unor clauze abuzive, proiectul isi va urma drumul in Parlament.
Desi initial proiectul a fost formulat pentru a le face dreptate foarte multor romani care suporta prin contractele incheiate cu bancile povara financiara a unor clauze abuzive, acest proiect a fost atat de mult modificat, mai mult ca sigur la presiunea bancilor, incat consumatorii se tem ca vor fi abandonati de cei care ar trebui sa le apere drepturile.
De altfel, cativa parlamentari au si solicitat restragerea acestui proiect de lege mutilat pentru a favoriza consumatorul in lupta si asa inegala cu bancile. Dar, retragerea nu mai este posibila!
„A fost o solicitare din partea a 17 deputati, in calitate de coinitiatori sa isi retraga semnatura de pe proiectul de modificare a Legii nr. 193/2000. Nu se poate, pentru ca proiectul a fost deja adoptat in Senat si se afla in procedura legislativa”, a declarat Niculae Mircovici, secretarul Camerei Deputatilor, citat de presa centrala, dupa cum scrie avocatnet.ro.
Solicitarea celor 17, de retragere a proiectului privind modificarea legii clauzelor abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, a fost respinsa de Biroul Permanent (BP) al Camerei Deputatilor (CDEP).
Care este principala modificare prin care multi romani care s-au imprumutat la banci ar putea fi dezavantajati in relatia cu institutiile bancare daca proiectul va deveni lege?
Reamintim ca senatorii au votat o modificare care se face o mare nedreptate multor romani care s-au imprumutat la banci. Astfel, potrivit acestei modificari, acei clienti ai bancilor care au deja incheiate contracte in care si-au facut loc clauze abuzive nu vor beneficia de eliminarea clauzelor respective din contract in cazul in care instanta va constata caracterul abuziv al clauzelor.
Mai exact, daca justitia va constata existenta clauzelor abuzive in contractele de credit, atunci va obliga profesionistul, respectiv banca, sa elimine clauzele abuzive din toate contractele preformulate, pe care le va incheia cu clientii si nu din toate contractele in curs de executare, asa cum prevede legislatia in vigoare.
Altfel spus, decizia instantei privind caracterul abuziv al clauzelor s-ar putea aplica doar contractelor de credit viitoare, nu si celor existente.
De altfel, avocatul Alexandru Dimitriu, a explicat cum, prin proiectul care se afla acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, se incearca trecerea de la a favoriza consumatorul, inspre a favoriza banca.
„Daca proiectul va intra in vigoare, atunci Romania risca o procedura de infringement, pentru ca modificarile pe care deputatii vor sa le introduca nu doar ca incalca directiva europeana privind clauzele abuzive, ci si jurisprudenta Uniunii Europene. Toate modificarile sunt introduse in sensul apararii banciilor. Se observa prin aceste modificari lobby-ul puternic al bancilor”, a explicat avocatul Alexandru Dimitriu, din cadrul Piperea si Asociatii, pentru avocatnet.ro
Si asa observam cum alesii nostri, care le-au promis in campanie electorala romanilor sa le apere drepturile prin legi drepte, dau acum semne evidente ca incearca sa faca jocurile „greilor”.
Propuneri care CONTRAVIN DIRECTIVELOR UE
Un alt avocat, Gheorghe Piperea, semnala pe un site de socializare ca proiectul de lege contine niste propuneri care incalca Directive ale UE (in special Directiva 93/13 privind clauzele abuzive si Directiva 22/2009/CE privind actiunile in incetare) si sterge cu buretele jurisprudenta constanta a CJUE din ultimii 11 ani.
Conform proiectului de act normativ, clauzele referitoare la pret nu vor putea fi eliminate din contractele de credit, ci doar modificate si exprimate intr-un limbaj clar si inteligibil.
In plus, dispozitiile aflate in dezbatere la Camera Deputatilor stabilesc ca pentru a se putea pronunta asupra caracterului abuziv al unei clauze, instanta trebuie sa tina cont, in mod cumulativ de natura produselor si serviciilor din contractul incheiat, factorii care au determinat incheierea acestuia si alte clauze din contract sau din alte contracte de care acesta depinde.
Mai mult decat atat, se vor lua in considerare circumstantele si imprejurarile de la momentul incheierii contractului, inclusiv consumatorul va trebui sa probeze ca a fost incurajat sa-si dea acordul pentru clauza si ca bunurile sau serviciile au fost vandute sau furnizate la cererea expresa a sa, se arata in reglementarile citate.
Cu alte cuvinte, clientul va trebui sa dovedeasca daca a fost incurajat de catre angajatii bancii sa semneze contractul de credit.
Potrivit proiectului de act normativ, partea pentru care contractul a devenit imposibil de executat este indreptatita sa ceara incetarea contractului. Concret, bancile vor putea cere rezilierea contractelor, desi legea actuala ofera acest drept doar consumatorului.
In acelasi timp, dispozitiile propuse de parlamentari limiteaza drepturile ANPC, in sensul ca doar conducatorul ANPC poate sesiza instanta in privinta existentei clauzelor abuzive in contractele de credit si nu reprezentantii imputerniciti ai autoritatii. Mai mult, seful ANPC va putea depune plangere doar la tribunalul specializat din Bucuresti. In Legea nr. 193/2000 se precizeaza ca ANPC trebuie sa sesize tribunalul de domiciliu al profesionistului, precizeaza, sursa citata.
Iar au uitat alesii nostri promisiunile din campania electorala?
In fata unui astfel de proiect, atat de mutilat, asupra continutului caruia s-au sesizat si cativa parlamentari (este adevarat ca acestia sunt putini la numar), te intrebi de ce le-ai mai dat votul atator reprezentanti ai partidelor, care par sa fi uitat de interesul cetateanului de rand imediat ce s-au vazut in bancile de parlamentari. Cum e cu promisiunile electorale, merita intrebati cei care acum au majoritate in Parlament. Asteptam totusi sa vedem, pana la capat, ce soarta va avea proiectul care pornise initial pe drumul apararii consumatorului, dar care, pe parcurs si-a uitat directia, dandu-si mana cu cei care calca in picioare drepturile consumatorului.