Incalzire in sistem centralizat sau centrala termica individuala?

Aceasta este, in ultima vreme, o intrebare de interes pentru tot mai multe persoane si careia ne consideram obligati sa-i dam un raspuns, unul cat se poate de concret, argumentat, bazat pe calcule reale si facut de oameni care chiar se pricep la asta.

Particularizam discutia la situatia din municipiul Botosani, unde exista deja un sistem de termoficare modernizat, cu un randament crescut. Introducem in ecuatia noastra cifrele pe care le avem la dispozitie in octombrie 2013, in ceea ce-i priveste pe consumatorii casnici.

Totodata, pentru ca un astfel de calcul comparativ sa fie relevant, trebuie facut pentru o perioada mai lunga de timp, respectiv un an.

Cei mai multi sunt tentati sa transeze acest subiect doar comparand o factura la incalzire in sistem centralizat cu una pentru gazul consumat de o centrala termica individuala, pentru apartamente cu suprafete si conditii de izolare termica identice. Abordarea este insa una total gresita, pentru ca se pierd din vedere alte cheltuieli importante in cazul celor cu centrala proprie. Este vorba de amortizarea investitiilor in centrala (timp de opt ani) si bransamentul de gaz (timp de 20 de ani), la care se adauga mentenanta acestor instalatii (verificari si service). Investitia initiala intr-un astfel de sistem individual de incalzire poate depasi suma de 5.000 de lei. Astfel, anual trebuie sa adaugam inca vreo 650 de lei pe langa cheltuielile pentru gaz (cam 1750 de lei pentru un apartament mediu) si energie electrica (170 lei). Rezulta un total de aproximativ 2500 de lei pe an.

De cealalta parte, cand vorbim de energia termica furnizata in regim centralizat, fara nevoia vreunei investitii din partea clientului, la un consum mediu similar, respectiv de 8,5 Gcal/an si un pret de 170 lei/Gcal, rezulta facturi in valoare totala de 1.445 de lei.

Calculul ne spune ca acum sistemul centralizat este mai ieftin cu un procent de peste 40%. Diferenta poate fi chiar mai mare, daca finantarea pentru realizarea sistemului individual de incalzire se face dintr-un credit bancar, la care se platesc dobanzi si comisioane.

Ca o concluzie, investitia intr-un bransament individual de gaz si o centrala de apartament se dovedeste a fi ineficienta in actualele conditii, doar sumele  necesare pentru realizarea acesteia fiind suficiente pentru plata incalzirii (furnizata centralizat) cam trei-patru ani. La asta mai adaugam avantajul ca nici nu e nevoie de toti banii odata.

Ar mai fi de spus ca o instalatie de ardere pe gaz, tinuta in casa, prezinta anumite riscuri, deloc de neglijat, acestea fiind total excluse in cazul incalzirii centralizate.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.