Indicii ROBOR au explodat

Chiar dacă dobânda de politică monetară a băncii centrale stagnează din mai la 2,50%, nivelul indicilor ROBOR a explodat la finalul perioadei, după mai multe săptămâni de scădere sau stagnare.

Această creștere va afecta pe cei care au contractat credite cu dobândă variabilă și care vor fi nevoiți să scoată mai mulți bani din buzunare când vor trebui să își achite ratele.

O analiză a celor de la Unicredit Bank indică o încetinire a ritmului de creștere a economiei până la 3,7% în 2018 și la 3,3% anul viitor pe fondul înăspririi condițiilor financiare, a spațiului limitat pentru stimuli fiscali și a creșterii mai lente a veniturilor populației.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut de la 3,17 la 3,28%, maxim al ultimelor aproape două luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a crescut de la 3,44 la 3,50%, a patra ședință consecutivă de majorare.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a crescut de la 3,51 la 3,57%, în timp ce indicele la 12 luni a urcat de la 3,56 la 3,62%.

Cursul euro a fluctuat între 4,6658 și 4,6677 lei, cel de la sfârșitul intervalului fiind stabilit la 4,6669 lei, într-o ședință în care tranzacțiile s-au realizat între 4,665 și 4,672 lei iar închiderea s-a realizat la 4,668 lei.

Media dolarului american a urcat de la 3,0270 la 4,0761 lei, la finalul perioadei, cotațiile s-au mișcat în culoarul 4,047-4,084 lei. Valoarea maximă nu mai fost atinsă din 17 august.

Moneda elvețiană s-a tranzacționat pe piețele internaționale între 1,139 și1,149 franci/euro, astfel că media ei a fluctuat între 4,0684 și 4,0936 lei, maxim atins în ultima ședința a perioadei.

Retrogradarea de către Moody’s a ratingului Italiei de la Baa2 la Baa3, cu o treaptă peste categoria junk, din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului, a produs la finalul perioadei o scădere a euro pana la 1,1433 dolari, după ce maximul de 1,1606 dolari a fost atins la debutul intervalului.

Declarațiile conciliante ale comisarului pentru afaceri economice al UE, Pierre Moscovici, care a spus că „UE înțelege prioritățile economice ale guvernului italian” a calmat investitorii, iar euro a crescut până la 1,1534 dolari.

Indicele compozit al bitcoin calculat de Bloomberg a fost stabilit la finalul intervalului la 6.392,89 dolari.

Analiza cuprinde perioada 15-19 octombrie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.