Conducerea Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) informeaza ca cererile unice de plata pot fi depuse pana la data de 31 mai 2016 fara penalizari si in urmatoarele 25 de zile calendaristice, cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare.
Pana la data de fata, fermierii botosaneni au depus 32.395 de cereri unice de plata, pentru o suprafata agricola eligibila de 181.518 hectare. Se estimeaza ca pana la sfarsitul Campaniei de primire a cerererilor unice de plata sa se inregistreze cca. 35.000 de cereri cu o suprafata de cca. 265000 hectare.
In anul 2016, producatorii agricoli pot beneficia de o serie de scheme de plati si ajutoare nationale tranzitorii, dupa cum urmeaza:
– Schemele de plati directe : schema unica de plata pe suprafata; plata redistributiva; plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu; plata pentru tinerii fermieri; schemele de sprijin cuplat in sectorul vegetal si zootehnic; schema simplificata pentru tinerii fermieri.
– Ajutoarele nationale tranzitorii. ANT se acorda in domeniul vegetal si zootehnic in limita prevederilor bugetare alocate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
– Masuri de dezvoltare rurala : Masura 214 – Plati de Agro-mediu, pentru angajamentele aflate in desfasurare; Masura 10 – „Agro-mediu si clima”; Masura 11- Agricultura ecologica; Masura 13 – Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice.
Referitor la campania de informare a fermierilor cu privire la termenele si modalitatea de depunere a cererilor de plata, la conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate in cadrul masurilor de sprijin pe suprafata precizam faptul ca aceasta a inceput la data de 23 februarie si se va derula pana pe data de 10 iunie 2016.
Intreaga campanie de informare se deruleaza sub sloganul „Fii fermier activ, depune cererea unica si poti obtine sprijin financiar”. „APIA te asteapta”.
De la declansarea Campaniei, Centrul judetean Botosani si centrele locale ale APIA Botosani au derulat intalniri de informare si instruire a fermierilor cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plata in anul 2016, modalitatea de completare a acestora.
In cadrul intalnirilor de informare s-a prezentat procedura de completare electronica a declaratiei de suprafata, de identificare a parcelelor agricole utilizate si digitizarea corecta a acestora, utilizand aplicatia IPA Online.
In acelasi timp, s-a pus accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecoconditionalitate pe toate suprafetele utilizate.
Concomitent cu activitatea de primire a cererilor unice de plata pentru anul 2016 s-a desfasurat si activitatea de autorizare a platilor privind schemele de plata aferente anului 2015.
Pana la aceasta data, dintr-un total de 37.777 cereri unice depuse in anul 2015 au primit decizii pentru plata un numar de 28.054 fermieri. La aceasta data mai sunt in stadiu de dosare deschise, necesitand Controlul administrativ, 6735 de dosare.
PLATA PENTRU INVERZIRE
Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu sau plata pentru inverzire, sau pentru ecologizare, cum mai este denumita, se acorda fermierilor care aplica pe toata suprafata eligibila urmatoarele practici agricole benefice pentru clima si mediu:
– diversificarea culturilor;
– mentinerea pajistilor permanente existente;
– prezenta unei zone de interes ecologic pe suprafata agricola (ZIE).
Beneficiaza implicit de plata pentru inverzire:
– Fermierii care practica sistemul de agricultura ecologica si detin un document justificativ emis de un organism de inspectie si certificare aprobat de MADR potrivit prevederilor art. 29 alin. (1) din Regulamentul (CE) 834/2007 privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice, precum si de abrogare a – – Regulamentului (CEE) nr. 2.092/91, beneficiaza implicit de plata pentru inverzire pentru suprafetele in conversie sau certificate ale exploatatiei, utilizate pentru productia ecologica.
– Fermierii care au intreaga exploatare ocupata cu culturi permanente;
– Fermierii ale caror exploatatii se afla integral sau partial in zone care fac obiectul Legii apelor nr, 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare si OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari completari prin Legea nr. 49/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, cu conditia sa aplice practicile mentionate in prezentul capitol, in masura in care practicile respective sunt compatibile. In exploatatia in cauza, cu obiectivele normative mentionate
SPRIJINUL CUPLAT
Sprijinul cuplat este o plata directa care se acorda fermierilor pentru unele sectoare, culturi si specii de animale afectate de anumite dificultati si care sunt considerate importante pentru Romania, din motive economice, sociale si de mediu.
Sprijinul cuplat este o schema de plata acordata prin Politica Agricola Comuna 2015-2020. Pentru culturile din sectorul vegetal, stabilite prin actul normativ adoptat astazi, sprijinul cuplat este o forma suplimentara de sustinere financiara din fonduri europene, care se adauga celorlalte scheme de plati directe, respectiv: schema de plata unica pe suprafata, plata redistributiva, plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu si plata pentru tinerii fermieri, dupa caz.
Schema de sprijin cuplat va fi finantata prin Fondul European de Garantare Agricola.
Plafonul alocat si cuantumul pe unitatea de masura se vor stabili ulterior adoptarii acestui act normativ, tot prin hotarare a Guvernului, dupa aprobarea de catre Comisia Europeana, la finele lunii aprilie, a plafoanelor pentru schemele de sprijin si dupa centralizarea cerintelor unice de plata.
Astfel, sprijinul cuplat in sectorul vegetal se acorda pentru urmatoarele culturi:
1. soia;
2. lucerna;
3. mazare boabe pentru industrializare;
4. fasole boabe pentru industrializare;
5. canepa pentru ulei si fibre;
6. orez;
7. samanta de cartof;
8. hamei;
9. sfecla de zahar;
10. tomate pentru industrializare cultivate in camp;
11. castraveti pentru industrializare cultivati in camp;
12. legume cultivate in sere: tomate, castraveti, ardei, varza pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare;
13. legume cultivate in solarii: tomate, castraveti, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata si castraveti pentru industrializare;
14. prune pentru industrializare;
15. mere pentru industrializare;
16. cirese si visine pentru industrializare;
17. caise si zarzare pentru industrializare
18. cartof timpuriu pentru industrializare;
Sprijinul cuplat in sectorul zootehnic se acorda fermierilor crescatori de animale din urmatoarele specii:
1. bovine;
2. ovine;
3. caprine;
4. viermi de matase.
La specia bovine se acorda sprijin cuplat pentru urmatoarele categorii:
1. bivolite de lapte;
2. taurine din rase de carne si metisii acestora: vaci si tauri din rase de carne, tineret mascul si/sau femei din rase de carne, vaci metise cu rase de carne si tineret