Va creste pretul unei polite de asigurare in cazul dezastrelor, a pagubelor produse de cutremur. Toate semnalele arata ca aceasta polita ii va ustura la buzunare pe romani. “Cheia“ este la ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), spun asiguratorii, care vin si cu o alta provocare : fransiza. ASF a cerut a cerut Parlamentului sa scumpeasca asigurarea.
Asiguratorii spun ca doar in conditiile cresterii pretului pentru polita PAD vor putea creste valoarea daunei maxime pe care Pool-ul ar „putea sa o plateasca in cazul unui eveniment major“.
„Si noi ne dorim o modificare a conditiilor de pret pentru ca vrem sa contractam o reasigurare cat mai mare. Am trimis propuneri in acest sens inca din 2013. Am purtat mai multe discutii cu specialistii din Autoritatea de Supraveghere Financiara. Cheia este la ei. ASF decide daca se impune sau nu o majorare a primei sau introducerea unei fransize. Noi credem ca este nevoie. Calculele noastre arata ca fransiza ar trebui sa fie intre 5% si 10%. Daca se opteaza pentru majorarea primei, probabil cresterea necesara ar fi de 50%“, a spus directorul Pool-ului, Nicoleta Radu Neacsu, la o intalnire cu presa.
Fransiza este un instrument des utilizat pe piata asigurarilor din Romania. Aceasta presupune ca persoana asigurata isi asuma o parte din potentiala dauna, dar si faptul ca nu va fi despagubita pentru valori mai mici decat fransiza.
In cazul politei PAID, care are o acoperire de 20.000 de euro pentru locuintele construite din materiale moderne, introducerea unei fransize de 10% ar insemna ca Pool-ul nu va achita daune mai mici de 2.000 de euro, dar si ca, in cazul unei daune totale, PAID va plati doar 18.000 de euro.
Legea obliga Pool-ul sa cumpere reasigurare pentru intreaga suma, ceea ce a si facut, pana acum.
Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor a ajuns la un portofoliu de peste 1,5 milioane de polite, insa nu mai poate creste substantial fara o modificare a conditiilor de pret. Explicatia tine de costul reasigurarii pe care PAID este obligata sa o contracteze prin normele ASF.