Inspectorii fiscali vor avea dreptul de a patrunde in locuintele persoanelor supuse verificarii fiscale!

Fiscul face un pas inainte in razboiul cu contribuabilii: dupa ce au trimis sute de mii de somatii persoanelor juridice din Romania, acum extind teroarea in cazul persoanelor fizice.

In plus, persoanele fizice care vor fi considerate suspecte de inspectorii ANAF vor avea pe cap Fiscul pana la 6 luni sau chiar 12 luni, in cazuri speciale, cand sunt necesare informatii din strainatate.

Prevederile apar intr-un proiect de Ordonanta privind aprobarea Cartei drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale, postat pe site-ul Ministerului de Finante si suspus dezbaterii publice. De cele mai multe ori dezbaterea publica este doar un pretext, iar legile si ordonantele trec in forma initiala, propusa de guvernanti.

Potrivit proiectului de Ordonanta, Fiscul vrea sa isi faciliteze verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit si vor folosi, in acest sens, metodele indirecte, utilizate pana acum in descoperirea evaziunii fiscale in cazul firmelor.

Practic, contribuabilii persoane fizice vor fi tratati de Fisc la fel ca agentii economici. Prin aplicarea acestei proceduri speciale, se va urmari identificarea veniturilor nedeclarate, prin verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice supusa verificarii si stabilirea bazei impozabile ajustate.

In lista obligatiilor la care vei fi supus, se afla la punctul 4 si „Obligatia de a permite efectuarea cercetarilor la fata locului”.

„Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, aveti obligatia de a permite functionarilor imputerniciti de organul fiscal sa efectueze o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune, intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal”.

Potrivit documentului ANAF, contribuabilii au dreptul de a refuza intrarea in domiciliu sau in resedinta, „caz in care intrarea in domiciliul sau in resedinta dumneavoastra se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente”. Cu alte cuvinte, Fiscul va intra peste tine in casa cu mandat, ceea ce poate fi doar o formalitate.

Verificarea situatiei fiscale personale a persoanei fizice cu privire la impozitul pe venit reprezinta „ansamblul activitatilor desfasurate de organele fiscale avand ca obiect examinarea totalitatii drepturilor si a obligatiilor de natura patrimoniala, a fluxurilor de trezorerie si a oricaror altor elemente relevante pentru stabilirea situatiei fiscale reale a persoanei fizice verificate”.

In scopul efectuarii acestor activitati organul fiscal va proceda, in principal, la:

a) solicitarea, in conditiile legii, de informatii de la autoritati si institutii publice;

b) analiza tuturor informatiilor, documentelor si a altor mijloace de proba referitoare la situatia fiscala a persoanei fizice verificate;

c) confruntarea informatiilor obtinute prin administrarea mijloacelor de proba cu cele din declaratiile fiscale depuse, conform legii, de persoana verificata sau, dupa caz, de platitorii de venit ori terte persoane;

d) solicitarea, in conditiile legii, de informatii, clarificari, explicatii, documente si alte asemenea mijloace de proba de la persoana fizica verificata si/sau de la persoane cu care aceasta a avut ori are raporturi economice sau juridice;

e) discutarea constatarilor organului fiscal cu persoana fizica verificata si/sau cu imputernicitii acesteia;

f) stabilirea, daca este cazul, a diferentei de baza de impozitare, prin utilizarea metodelor indirecte prevazute de Codul de procedura fiscala, precum si a obligatiilor fiscale corespunzatoare acesteia;

g) dispunerea masurilor asiguratorii, in conditiile legii.

Durata efectuarii verificarii fiscale este stabilita de organul fiscal si nu poate fi mai mare de 6 luni, respectiv 12 luni in cazul in care sunt necesare informatii din strainatate, potrivit Codului de procedura fiscala.

Ce obligatii ai in raport cu Fiscul

Pe timpul desfasurarii verificarii fiscale aveti urmatoarele obligatii:

1. Obligatia de prezentare la locul, data si ora precizata in avizul de verificare

Actiunea de verificare fiscala se desfasoara, de regula, la sediul organului fiscal. In acest scop, veti fi instiintat prin avizul de verificare despre data, locul si persoana de contact la care sa va prezentati.

2. Obligatia de a furniza informatii

Dumneavoastra sau alta persoana imputernicita de dumneavoastra aveti obligatia sa furnizati organului fiscal informatiile necesare pentru determinarea starii de fapt fiscale.

3. Obligatia de a prezenta inscrisuri

In vederea stabilirii starii de fapt fiscale, aveti obligatia sa puneti la dispozitia organului fiscal registre, evidente, documente de afaceri si orice alte inscrisuri relevante pentru clarificarea starii de fapt fiscale.

4. Obligatia de a permite efectuarea cercetarilor la fata locului

Indiferent de locul unde se desfasoara verificarea fiscala, aveti obligatia de a permite functionarilor imputerniciti de organul fiscal sa efectueze o cercetare la fata locului, precum si expertilor folositi pentru aceasta actiune, intrarea acestora pe terenuri, in incaperi si in orice alte incinte, in masura in care acest lucru este necesar pentru a face constatari in interes fiscal.

Aveti dreptul de a refuza intrarea in domiciliu sau in resedinta, caz in care intrarea in domiciliul sau in resedinta dumneavoastra se face cu autorizarea instantei judecatoresti competente.

5. Obligatia de a indeplini masurile dispuse de organul de verificare fiscala

Aveti obligatia de a indeplini masurile prevazute in actul intocmit cu ocazia verificarii fiscale, in termenele si in conditiile stabilite de organele de verificare fiscala.

6. Obligatia de a plati diferentele de impozit stabilite cu ocazia verificarii fiscale, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente acestora

Sunteti obligat sa platiti diferentele de impozit stabilite cu ocazia verificarii fiscale, precum si dobanzile si penalitatile de intarziere aferente acestora.

Ce drepturi au contribuabilii

Pe timpul desfasurarii verificarii fiscale aveti urmatoarele drepturi:

1. Dreptul de a fi instiintat despre actiunea de verificare a situatiei fiscale personale

Inaintea desfasurarii verificarii fiscale, veti fi instiintat despre aceasta actiune printr-un aviz de verificare, care va fi transmis, in scris, de organul fiscal cu cel putin 15 zile inainte de data inceperii verificarii fiscale.

Prin avizul de verificare veti fi instiintat cu privire la:

a) temeiul juridic al verificarii;

b) data de incepere a verificarii;

c) perioada ce urmeaza a fi supusa verificarii;

d) posibilitatea de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii;

e) locul desfasurarii verificarii si persoana de contact la care va veti prezenta;

f) informatiile si inscrisurile relevante pentru verificare.

Aveti la dispozitie 60 de zile de la comunicarea avizului de verificare, sub sanctiunea decaderii, sa prezentati documentele justificative in vederea clarificarii situatiei fiscale personale.

Avizul de verificare se comunica potrivit dispozitiilor art. 44 din Codul de procedura fiscala si este insotit de Carta drepturilor si obligatiilor persoanei fizice supuse verificarii fiscale.

2. Dreptul de a solicita amanarea datei de incepere a verificarii situatiei fiscale personale

Amanarea datei de incepere a verificarii fiscale se poate face o singura data, la solicitarea scrisa a dumneavoastra, pentru motive justificate.

In acest caz vi se va comunica data la care a fost reprogramata actiunea de verificare fiscala.

3. Dreptul de a beneficia de asistenta de specialitate

Pe toata durata exercitarii verificarii fiscale aveti dreptul sa beneficiati de asistenta de specialitate sau juridica.

4. Dreptul de a solicita schimbarea locului de desfasurare a verificarii fiscale

La cererea scrisa a dumneavoastra verificarea fiscala se poate desfasura si la:

a) domiciliul dumneavoastra, daca sunteti in imposibilitate fizica de a va deplasa;

b) domiciliul/sediul persoanei care va acorda asistenta de specialitate sau juridica, daca domiciliul acestei persoane reprezinta si sediul sau profesional.

Solicitarea scrisa pentru desfasurarea verificarii fiscale la domiciliul dumneavoastra sau la domiciliul/sediul persoanei care va acorda asistenta se depune la organul fiscal inainte de data inceperii verificarii fiscale inscrisa in avizul de verificare.

5. Dreptul de a solicita prelungirea termenului de prezentare a informatiilor si inscrisurilor relevante pentru verificare

Perioada de 60 de zile de la primirea avizului de verificare, prevazuta pentru prezentarea de documente justificative sau alte clarificari relevante pentru situatia dumneavoastra fiscala, poate fi prelungita cu 30 de zile, o singura data, pentru motive justificate.

6. Dreptul de a colabora la stabilirea starii de fapt fiscale si de a numi persoane pentru a furniza informatii

Aveti dreptul sa colaborati la constatarea starilor de fapt fiscale, aveti dreptul sa dati informatii, sa prezentati inscrisuri relevante pentru verificarea fiscala, precum si orice alte date necesare clarificarii situatiilor de fapt relevante din punct de vedere fiscal, in conditiile legii.

La inceperea verificarii fiscale, aveti dreptul sa numiti persoane care sa dea informatii.

Daca informatiile date de dumneavoastra sau cele ale persoanei numite de dumneavoastra sunt insuficiente, atunci organul fiscal se poate adresa si altor persoane pentru obtinerea de informatii.

7. Dreptul de a refuza furnizarea de informatii

Sotul/sotia si rudele dumneavoastra pana la gradul al 3-lea inclusiv, pot refuza furnizarea de informatii, efectuarea de expertize, precum si prezentarea unor inscrisuri.

Pot refuza sa furnizeze informatii cu privire la datele de care au luat cunostinta in exercitarea activitatii lor preotii, avocatii, notarii publici, consultantii fiscali, executorii judecatoresti, auditorii, expertii contabili, medicii si psihoterapeutii, cu exceptia informatiilor cu privire la indeplinirea obligatiilor prevazute de legea fiscala in sarcina lor, precum si a informatiilor necesare clarificarii si stabilirii situatiei fiscale reale a contribuabililor/platitorilor cu care a avut sau are raporturi juridice.

Persoanele sus-mentionate, cu exceptia preotilor, pot totusi furniza informatii, dar numai cu acordul dumneavoastra.

8. Dreptul de a fi verificat numai pentru impozitele si taxele aflate in cadrul termenului de prescriptie

Perioada supusa verificarii fiscale este perioada impozabila definita de Legea nr. 571/2003, privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu respectarea termenului de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale.

9. Dreptul de a fi verificat o singura data

Verificarea situatiei fiscale personale se efectueaza o singura data pentru impozitul pe venit si pentru fiecare perioada impozabila.

Prin exceptie, conducatorul organului fiscal competent poate decide reverificarea unei anumite perioade daca, de la data incheierii verificarii fiscale si pana la data implinirii termenului de prescriptie, apar date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuarii verificarilor sau erori de calcul care influenteaza rezultatele acestora.

10. Dreptul de a solicita legitimarea organelor de verificare fiscala

La inceperea verificarii fiscale, organul de verificare fiscala este obligat sa va prezinte legitimatia de verificare fiscala si ordinul de serviciu semnat de conducatorul activitatii de verificare fiscala.

11. Dreptul de a fi protejat pe linia secretului fiscal

Informatiile pe care le furnizati dumneavoastra organelor de verificare fiscala, precum si cele pe care acestea le obtin pe timpul desfasurarii verificarii fiscale sunt protejate pe linia secretului fiscal.

12. Dreptul de a cunoaste rezultatele verificarii fiscale

Aveti dreptul de a fi informat pe parcursul desfasurarii verificarii fiscale asupra constatarilor rezultate.

La finalizarea verificarii fiscale, organul fiscal va prezinta constatarile si consecintele lor fiscale, acordandu-va posibilitatea de a va exprima punctul de vedere, cu exceptia cazului in care bazele de impozitare nu au suferit nicio modificare in urma verificarii fiscale sau in cazul in care dumneavoastra renuntati la acest drept si notificati, in scris, acest fapt organelor fiscale.

Data, ora si locul prezentarii concluziilor va vor fi comunicate, in scris, in timp util.

Aveti dreptul sa prezentati, in scris, punctul dumneavoastra de vedere cu privire la constatarile verificarii fiscale.

Decizia de impunere sau de incetare a procedurii de verificare fiscala vi se va comunica potrivit dispozitiilor art. 44 din Codul de procedura fiscala.

13. Dreptul de a contesta decizia de impunere emisa in urma verificarii fiscale

In cazul in care va simtiti lezat de rezultatul verificarii fiscale, aveti dreptul sa contestati decizia de impunere emisa cu aceasta ocazie de organul de verificare fiscala.

Contestatia se formuleaza in scris si va cuprinde:

– datele dumneavoastra de identificare;

– obiectul contestatiei;

– motivele de fapt si de drept;

– dovezile pe care se intemeiaza;

– semnatura dumneavoastra sau a persoanei imputernicite.

Contestatia se depune in scris, in termen de 30 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere emisa in urma verificarii fiscale, la organul fiscal emitent al actului atacat.

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.