Tensiunile aparute in ultima vreme pe seama asigurarii de raspundere civila auto (RCA) au starnit si interes pe plan international. Nu din alt motiv, ci pentru ca o serie de companii de asigurari cu capital strain se tem pentru profitul lor. In acest context, se pare ca soferii romani au ajuns problema de stat pentru Austria. Ce a cerut atasatul comercial al Ambasadei Austriei unei comisii din Camera Deputatilor?
Oficialul austriac a cerut, intr-o scrioare, sa se respinga un proiect de lege care propune infiintarea corpului independent al evaluatorilor de daune auto. Atasatul comercial al Ambasadei Austriei a intervenit astfel in numele companiilor de asigurari cu capital austriac din Romania ale caror afaceri ar avea de suferit in situatia in care activitatea de evaluare a daunelor in caz de accidente ar fi externalizata.
Asadar, austriecii critica aspru initiativa legislativa prin care se incearca infiintarea a unui corp independent de evaluatori de daune. Atasatul comercial al Ambasadei Austriei la Bucuresti a trimis o scrisoare Comisiei de Transporturi si Infrastructura, in care cere sa se respinga legea care ar transfera activitatea de evaluare a daunelor din sarcina asiguratorilor catre un organism specializat.
Oficialul se pune astfel in postura de avocat al companiilor austriece care detin aproximativ 40% din piata locala a asigurarilor prin Omniasig VIG, Asirom VIG, Uniqa si BCR Asigurari de Viata VIG.
Potrivit reprezentantilor companiilor respective, adoptarea legii cu pricina ar incalca lesgislatia europeana in domeniu si dau de inteles ca se va recurge la cresteri substantiale de pret pentru asigurarile auto.
Austriecii amintesc in scrisoare si de faptul ca proiectul a primit aviz negativ de la alte doua comisii parlamentare si nu este sustinut nici de Guvern.
De cealalta parte, reprezentantii ASSAI, asociatia reprezentativa a service-urilor auto si principalul sustinator al legii, sustin ca initiativa oficialului austriac ar fi o interventie in procesul legislativ, menita sa sustina interesele companiilor austriece in detrimentul clientilor, al soferilor romani.
Reamintim ca initiativa legislativa, care se bucura de sustinerea asociatiilor de transportatori si proprietari de service-uri auto, propune infiintarea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici din Romania (CEETAR), organism care ar urma sa fie singura entitate din Romania autorizata sa constate si sa evalueze daunele din accidente auto. In prezent, aceasta activitate este realizata de angajati ai societatilor de asigurare dar si de brokeri independenti, specializati mai ales in regularizarea daunelor transfrontaliere, in baza sistemului Carte Verde.
ce politicieni de c….t avem! D-aia suntem atat de jos in europa… cum baaahh, politicianule roman, sa lasi reprezentantii altei tari sa faca lobby la tine in ograda? asta inseamna ca te doare fix in c..r de oamenii din Romania. eu stiu ca legile sunt facute si adoptate pentru a ajuta populatia si dupa acest criteriu se voteaza o lege sau nu… Ambasada Austriei sa-si puna pofta-n cui si sa se supuna oricarei legi care ii afecteaza sau nu, pentru ca SUNT IN ROMANIA, NU LA EI ACASA! Nu au dreptul sa comenteze, punct!