ISARESCU, despre FRANCUL ELVETIAN si EURO

Despre francul elvetian, guvernatorul BNR Mugur Isarescu, spune ca ar fi avut  un comportament „naravas” fata de euro. Si, daca Romania ar fi fost  in zona euro, problemele creditelor in franci elvetieni ar fi fost aceleasi sau mai mari, avand in vedere restrictiile eurozonei. Asta pentru ca nu s-a apreciat numai in raport cu leul.

„Mi se pare ca a pune problema creditelor neperformante, mai ales in franci elvetieni, pe seama tintei euro este o usoara exagerare. Dar exista un sambure de adevar, s-a creat speranta ca destul de repede se intra acolo, dispare riscul valutar. (…) Dar francul elvetian a fost atat de buclucas, atat de zvapaiat, incat nu s-a plimbat numai fata de leu, el a avut un comportament naravas fata de euro. Si atunci, ca intram, ca nu intram in zona euro, tot o pateam cu francul elvetian, si acolo si mai rau, pentru ca aveam si restrictii, fiind in zona euro”, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
 
El fusese intrebat daca este de acord cu ideea unor economisti si chiar a Consiliului Fiscal ca neperformanta creditelor in valuta poate fi legata de tinta de aderare la zona euro, care a creat asteptari in randul populatiei si apoi nu a fost respectata.
 
„Noi (BNR – n.r.), aici, in fata dumneavoastra, am spus ca noi am fost codasi cu tinta, noi am pus de la inceput 2015, ungurii au pus 2008. Au intrat, intr-adevar, in Uniunea Europeana in 2004. Polonezii, cehii tot asa ceva, 2009 sau 2010. Tot atat de adevarat e ca, in Ungaria, creditul in franci elvetieni, probabil si pe acest fundal de incredere, ca vor intra rapid in zona euro, a explodat cel mai mult, acolo am avut cea mai mare problema a creditului in franci elvetieni”, a spus Isarescu.
 

El a recunoscut ca explozia creditului in valuta a fost legata si de stabilirea unor tinte de aderare care nu pareau deloc ambitioase la momentele cand au fost anuntate, dar apreciaza ca motorul finantarilor in valuta a fost legat de faptul ca dobanzile in Romania erau mai mari.

 
„Noi am privatizat marile banci cu banci straine. Ele au venit cu toate lucrurile bune, respectiv capital, management, buna administarea, credibilitate, dar au venit si cu acest produs, creditul in valuta, despre care putini au crezut in 2006-2007 ca ar putea fi atat de nociv. Numai noi stim ce am patit incercand sa contracaram acest lucru. Am marit rezervele minime obligatorii la 40%”, a mai spus Mugur Isarescu.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.