Legea preventiei 2017 : Opt fapte pentru care firmele vor scapa de amenzi la prima abatere

Mult asteptata de oamenii de afaceri, Legea preventiei 2017, potrivit promisiunilor facute de guvernanti, ar urma sa contina opt fapte pentru care firmele vor scapa de amenzi la prima abatere. Mai exact, faptele pentru care firmele ar urma sa beneficieze de intelegerea inspectorilor fiscali sunt:

1. Nu depui la timp situatiile financiare anuale

Una dintre contraventiile vizate de viitoarea Lege a preventiei va fi depunerea cu intarziere a situatiilor financiare anuale, ce este reglementata de Legea contabilitatii nr. 82/1991. In momentul de fata, aceasta fapta poate fi sanctionata cu o amenda cuprinsa intre 300 si 1.000 de lei, daca perioada de intarziere este intre 1 si 15 zile lucratoare, intre 1.000 si 3.000 de lei, daca perioada de intarziere este intre 16 si 30 de zile lucratoare, sau intre 1.500 si 4.500 de lei, daca perioada de intarziere depaseste 30 de zile lucratoare.

2. Nu auditezi situatiile financiare anuale

In acelasi timp, preventia va fi promovata si atunci cand vine vorba de nerespectarea obligatiei de a audita situatiile financiare anuale sau situatiile financiare anuale consolidate, daca acest lucru se impune. Actualmente, daca o firma nu indeplineste aceasta obligatie, amenda este destul de usturatoare: intre 30.000 si 40.000 de lei.

3. Prezinti situatii financiare cu greseli

„Adoptarea Legii preventiei este un prim pas in emanciparea actului de control, urmand ca al doilea pas sa fie conformarea voluntara, participativa a mediului de business, care va imbunatati gradul de colectare la bugetul de stat. Proiectul va intra in procedura parlamentara de urgenta si speram sa ajunga cat mai repede pe masa Administratiei Prezidentiale pentru promulgare.” – Alexandru Petrescu, ministrul pentru mediul de afaceri, comert si antreprenoriat.
Prezentarea situatiilor financiare cu date gresite sau necorelate, inclusiv cele referitoare la identificarea persoanei raportoare, reprezinta o fapta sanctionata contraventional de Legea contabilitatii. Concret, este vorba de o amenda cuprinsa intre 200 si 1.000 de lei. Referitor la corectarea bilanturilor, recent au aparut unele modificari de procedura de care ar trebui sa stie orice firma.

4. Nu folosesti registre de contabilitate

Firmele sunt obligate sa foloseasca si sa tina registre de contabilitate, altfel risca sa fie amendate cu o suma cuprinsa intre 300 si 4.000 de lei, mai prevede Legea nr. 82/1991.

5. Nu depui la timp declaratiile de inregistrare fiscala

Referitor la Codul de procedura fiscala, preventia va acoperi nedepunerea la termen a declaratiilor de inregistrare fiscala, a celor de radiere a inregistrarii fiscale sau a celor de mentiuni. Aceasta fapta poate fi sanctionata acum cu sume cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii si mari) sau intre 500 si 1.000 de lei (celelalte persoane juridice). De exemplu, unul dintre formularele de inregistrare fiscala, radiere si mentiuni este 010, care trebuie depus mai nou si de catre firmele vizate de impozitul specific.

6. Nu declari la timp impozitele, taxele si contributiile

De asemenea, preventia va acoperi si neindeplinirea la termen a „obligatiilor de declarare prevazute de lege, a bunurilor si veniturilor impozabile sau, dupa caz, a impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume”, asa cum stabileste Codul de procedura fiscala. Amenda aplicabila in acest caz este tot intre 1.000 si 5.000 de lei (persoanele juridice contribuabili mijlocii si mari) sau intre 500 si 1.000 de lei (celelalte persoane juridice).

7. Nu depui la timp declaratiile recapitulative de TVA

In ceea ce priveste nedepunerea la termen a declaratiilor recapitulative privind taxa pe valoarea adaugata, ce poate fi amendata cu sume intre 1.000 si 5.000 de lei, aceasta fapta va fi si ea sanctionata la prima abatere doar cu avertisment. Aici, bine de stiut este ca declaratii recapitulative sunt 390 si 390 VIES.

8. Emiti bonuri fiscale cu greseli

Emiterea de bonuri fiscale ce contin informatii gresite sau emiterea fara ca acestea sa aiba toate datele prevazute de lege (de exemplu, denumirea si codul de identificare fiscala ale firmei, data si ora emiterii, denumirea fiecarui bun sau serviciu, pretul, cantitatea) este sanctionata in prezent de legislatie. Mai precis, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 prevede in acest caz o amenda fixa de 3.000 de lei.

Avocat Marius Coltuc

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.