Home Economie Legea preventiei, cea care i-ar scapa pe oamenii de afaceri de multe...

Legea preventiei, cea care i-ar scapa pe oamenii de afaceri de multe amenzi de la FISC, va fi intarziata

Agentia Nationala de Administrare Fiscala

Legea preventiei, cea care i-ar scapa pe oamenii de afaceri de amenzile de la ANAF, atunci cand sunt la prima greseala, nu mai este prioritate pentru guvernanti.

Proiectul, desi era planificat sa fie aprobat de Guvern pana pe 23 februarie, va fi intarziat, guvernantii venind cu argumentul ca pentru un act normativ de acest fel este nevoie de timp suficient pentru a se reglementa toate aspectele, astfel incat sa nu mai fie nevoie ulterior de interventii pe lege pentru imbunatatiri.

Ionut Misa, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor, a anuntata ca termenul termenul stabilit initial, de 23 februarie 2017, nu poate fi respectat daca se vrea o lege buna.

Odata intrata in vigoare acesta lege, Fiscul si alte institutii de control nu vor mai putea amenda o firma inainte de a-i da avertizari si sfaturi.

Totodata, patronii vor avea la dispozitie cel putin o saptamana pentru a corecta problemele.

Concret, noile prevederi ale legii preventiei se vor aplica pentru sanctiunile prevazute de:

Codul fiscal;
Codul de procedura fiscala;
Legea securitatii si sanatatii in munca;
Codul muncii;
Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj;
Legea contabilitatii;
Legea dialogului social;
Legea privind ucenicia in munca.
In plus, masurile vor fi valabile si pentru sanctiunile prevazute de alte acte normative, precum Hotararea Guvernului nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorului sau Legea nr. 52/2011 privind activitatile zilierilor.

Cu alte cuvinte, un operator economic va putea fi sanctionat doar dupa ce va fi avertizat si indrumat de organele de control, acesta fiind de altfel si principiul care va sta la baza noilor prevederi: „Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului  pentru a se conforma. Sunt sigur ca, pe termen lung, aceasta lege atat de așteptata de mediul de afaceri va contribui semnificativ la imbunatatirea modului in care acesta functioneaza”, spunea in ianuarie Florin Jianu ieri, in cadrul sedintei de Guvern in care au fost prezentate prevederile propuse.

Care va fi mecanismul de functionare

In momentul in care vor descoperi o neregula la firme, de natura contraventionala, inspectorii Fiscului ori cei ai Inspectiei Muncii nu vor mai aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte.

Mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:

– inspectorul va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor și va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum și termenul de conformare pentru fiecare fapta;
– termenul de conformare nu va fi mai mic de sapte zile lucratoare;
– dupa expirarea termenului de conformare, organul de control va avea dreptul sa reia controlul;
in cazul in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control va aplica sanctiunile prevazute de actele normative;

Un contribuabil va putea beneficia de masurile de preventie o singura data pentru fiecdeare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de trei ani. Cel putin aceasta era intentia anuntata oamenilor de afaceri de catre reprezetantrii Guvenului Grindeanu. Cum insa acum ne anunta ca proiectul are nevoie de imbunatatiri, ramane de vazut daca aceste promisiuni facute mediului de afaceri raman totusi valabile.

Exit mobile version