Leul a incheiat saptamana pe apreciere. Ce s-a intamplat cu principlele valute

Apropierea de jumatatea lunii, cand va avea loc sedinţa Comitetului de politica monetara al Rezervei Federale americane (FOMC), a mentinut o stare de tensiune ridicata pe pietele internationale, care s-a suprapus cu intrarea in criza a celei de a doua economii a lumii, cea chineza.

Raportul euro/leu s-a tranzactionat intr-un culoar ingust, de circa doi bani, cursul crescand in 2 septembrie la 4,4413 lei, maximul ultimelor doua luni.
 
Finalul perioadei a gasit leul pe apreciere, media coborand la 4,4286 lei, ca o consecinta a declaratiilor care au urmat intalnirii conducerii BCE, unde dobanda de politica monetara a fost mentinuta la 0,05%/an.
 

Mario Draghi, presedintele BCE, a afirmat ca institutia pe care o conduce este pregatita sa aplice integral programul de achizitii de obligatiuni in valoare totala de peste 1.000 de miliarde de euro, cel putin pana in septembrie 2016, declaratie care a provocat scadere instantanee a euro.

 
Tranzactiile din ultima sedinta a perioadei s-au realizat intre 4,4220 si 4,4320 lei, cotatiile de la inchidere plasandu-se la 4,4230 – 4,4260 lei.
 
Cursul dolarului american a scazut la inceputul perioadei la 3,9423 lei dar a incheiat la 3,9745 lei, intr-o sedinta in care cotatiile au fluctuat intre 3,961 si 3,991 lei.
 
Media monedei elvetiene, care s-a depreciat pe pietele internationale de la 1,075 la 1,09 franci/euro, a fluctuat intre 4,0693 si 4,1015 lei, la finalul perioadei ea fiind stabilita la 4,0815 lei.
 
Evolutia leului din urmatoarele saptamani va fi influentata, in principal, de factorii externi, atata vreme cat pe plan intern nu exista motive care ar putea afecta cursul de schimb.
 
Perechea euro/dolar a crescut in prima sedinta din septembrie la 1,1332 dolari, pe fondul mentinerii temerilor referitoare la evolutia economiei din China. Reamintim ca in momentul prabusirii bursei de la Shanghai, euro a crescut la maximul ultimelor opt luni de 1,1714 dolari.
 
La finalul perioadei, euro s-a tranzactionat intre 1,1091 si 1,1188 dolari, pietele americane inchizand la 1,1152 dolari.
 
Aprecierea dolarului s-a datorat atat declaratiilor oficialilor BCE privind continuarea programului european de relaxare cantitativa dar si publicarii datelor privind piata muncii din SUA, somajul scazand in august la 5,1%, cel mai scazut nivel incepand cu aprilie 2008, fata de 5,3% in iulie.
 
Analiza cuprinde perioada 31 august – 4 septembrie
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.