In perioada analizata leul a recuperat o bina parte din pierderile suferite in saptamana protestelor populare la nivel national impotriva OUG 13, care au produs o crestere a euro la peste 4,55 lei.
Euro a avut in prima parte a perioadei o tendinta de depreciere, media coborand la jumatatea ei la 4,4888 lei, minim al ultimelor trei luni. Aceasta a a fost sustinuta de decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala legea conversiei creditelor in franci elvetieni, ceea ce a redus presiunea asupra bancilor din Romania.
In ultimele doua sedinte ale intervalului traiectoria monedei nationale s-a modificat, iar media a urcat pana la 4,5006 lei, in conditiile in care investitorii isi reglau pozitiile iar cererea a crescut, comerciantii trebuind sa achite importurile realizate pentru perioada Sarbatorilor de iarna.
Ultima sedinta a perioadei s-a deschis la 4,498 iar tranzactiile s-au realizat intre 4,493 si 4,502 lei, cu inchiderea la 4,495 – 4,498 lei.
Media dolarului american a fluctuat 4,2139 si 4,2236 lei, intervalul fiind incheiat la 4,2186 lei, cand cotatiile din piata s-au miscat intre 4,213 si 4,243 lei.
Moneda elvetiana si-a consolidat pozitia sub pragul de 1,07 franci/euro, iar media ei a fluctuat intre 4,2139 si 4,2236 cea de vineri fiind stabilita la 4,2186 lei.
Despre evolutia din acest an a leului se poate spune ca aceasta nu va fi una apreciativa. Afirmatia ii apartine guvernatorului BNR, Mugur Isarescu.
De obicei, guvernatorul se rezuma la declaratii criptice, pe gustul cunoscatorilor (bancherilor), numai ca ultimele evenimente, protestele populare dar si forma superoptimista a bugetului, l-au obligat sa ia o pozitie clara: „In urmatoarea perioada nu prea este spatiu de aprecierea leului, aceasta ca sa nu spun ca nu este deloc“.
Dl Isarescu a continuat precizand ca, „incertitudinea si tensiunile politice nu au cum sa faca bine economiei. Masura in care neincrederea, instabilitatea se duce in cresterea economica nu este usor de calculat. Trebuie sa avem cu totii intelepciunea sa depasim aceste momente si sa beneficiem de asemenea cu totii de cadrul macroeconomic incredibil de bun, care se reflecta in curs, dobanzi scazute si inflatie redusa. Increderea in economie s-a apropiat de nivelul din 2007-2008. Nu vreau sa fac o prognoza sau sugestie, dar este o revenire spectaculoasa“.
Chiar daca indicele de incredere a americanilor in economia SUA a scazut in februarie, perechea euro/dolar a avut o evolutie descendenta in ultima parte a perioadei. Ea a fost provocata de ultimele declaratii ale presedintelui Donald Trump, care a afirmat ca pregateste, pentru urmatoarele doua – trei saptamani, o reforma fiscala “fenomenala”
Pe de alta parte au crescut ingrijorarile privind rezultatul alegerilor prezidentiale din Franta, dupa ce candidata ultra-nationalista Marine Le Pen a declarat ca intentioneaza scoaterea tarii din UE, implicit din zona euro.
Pe acest fond perechea a scazut de la peste 1,07 la 1,06 dolari, pietele americane inchizandu-se vineri la 1,064 dolari.