Leul rămâne cea mai stabilă monedă din regiune

Volatilitatea cursului euro a fost săptămâna trecută de 0,15%, fără a fi observate eventuale reglaje din partea BNR.

Cursul a atins joi un vârf de 4,9636 lei pentru ca a doua zi să fie atins minimul de 4,9561 lei, în contrast cu deprecierea celorlalte monede din regiune. Vineri, piața s-a deschis la 4,964 lei. Evoluția ulterioară a fost una descendentă, până la 4,951 lei, pentru ca la închidere cotația să fie de 4,956 lei. Trebuie semnalat faptul că seara moneda unică a alunecat pe piețele externe până la 4,951 lei.

În ultimele două luni piața monetară a fost și este deosebit de stabilă, indicii ROBOR aflându-se sub pragul de 7%, echivalent cu dobânda de politică monetară a BNR.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, stagnează de peste o lună la 6,55%, valoare care reprezintă un minim al ultimului an. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,63%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a menținut la 6,83%, valoare stabilită luni.

La sfârșitul lui iunie 2022, când rata de referință a BNR era de 3,75%, indicele la trei luni se situa la 6,44%, cel la 6 luni la 6,58% iar cel la 12 luni se afla la 6,72%.

Finanțele au continuat să se împrumute cu asiduitate, profitând de tendința de scădere a inflației, ceea ce reduce costurile. Apetitul pentru împrumut este stimulat de rostogolirea datoriei în lei, prin plata dobânzilor, dar și de necesitatea de a petici sacul rupt al bugetului de stat. Trezoreria a atras 249,9 milioane lei prin certificate scadente în mai 2024, 1,06 miliarde lei printr-o emisiune de titluri cu scadența aprilie 2030 și cu 1,11 miliarde lei prin obligațiuni scadente în octombrie 2033 la randamente medii de 6,27%, 6,71%, respectiv 6,64%.

Moneda unică a crescut joi la 1,1011 dolari dar marcările de profit au coborât cotațiile la finalul săptămânii la 1,0844-1,0895 dolari. Evoluția a fost provocată de dezamăgirea din rândul investitorilor după publicarea unor date economice îngrijorătoare din Germania și Franța, care anticipează o stagnare a PIB-ului din zona euro și o posibilă intrare în recesiune tehnică.

În aceste condiții, BCE ar putea schimba scenariul său referitor la inflație și să renunțe la una dintre cele două majorări ale dobânzii de referință care mai erau programate pentru acest an, în timp ce Rezerva Federală ar putea continua normalizarea politicii sale monetare.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut joi la 4,5120 lei și a atins a doua zi maximul săptămânii de 4,5645 lei.

Francul elvețian a încheiat perioada pe apreciere la 5,0741 lei, mișcare imitată și de lira sterlină care a urcat la 5,8027 lei.

Prețul gramului de aur a crescut vineri la 281,6072 lei, consecință a aprecierii monedei americane în timp ce uncia a fluctuat între 1.912 și 1.939 dolari.

Anunțul făcut de BlackRock, cel mai mare administrator de active din lume, că a depus o cerere pentru aprobarea unui ETF pe bitcoin (iShares Bitcoin Trust) a dinamizat piața criptomonedelor.

La sfârșitul săptămânii trecute bitcoin a atins un maxim al ultimei luni de 31.039 dolari iar ether a urcat până la 1.929 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.