Leul rezistă la presiunile populist-electorale

Banca Națională trebuie să facă în continuare eforturi pentru a înlătura o parte din presiunile create asupra pieței valutare și monetare cât și a economiei românești de politicile populiste ale PSDNL, într-un an super-electoral.

Pentru a-și mulțumi bazinul electoral, alianța pare decisă să ridice pragul deficitului bugetar la 6,9-7%, mult peste cei 5% prevăzut la sfârșitul anului trecut.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie realizată de INS în rândul managerilor, aceștia au estimat o evoluție crescătoare a preţurilor în construcţii şi comerţul cu amănuntul, ceea ce pune sub semnul întrebării o posibilă tăiere de către BNR a dobânzii de referință, care se află din ianuarie trecut la 7%.

Aceasta va influența evoluția indicilor ROBOR care s-au oprit deasupra pragului de 6% care este valoarea dobânzii la facilitatea de depozit oferită de BNR băncilor comerciale.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,05%, în timp ce indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, și cel la 12 luni s-au oprit la 6,7%.

De două săptămâni tranzacțiile din piața valutară se efectuează în culoarul 4,975-4,977 lei, evoluție care a făcut ca media euro să fie stabilită lunea aceasta la 4,9758 lei, valoare identică cu cea de la începutul săptămânii trecute.

Analiștii BCR estimează pentru finalul acestui an un curs al euro de „5,05 cu presiuni de depreciere a leului provenite dinspre deficitul de cont curent încă mare, deşi aflat în proces de ajustare”.

Euro se tranzacționa în culoarul 1,0692-1,0734 dolari, înainte cu două zile de finalul ședinței de politică monetară a Rezervei Federale, care se va desfășura marți și miercuri, și de publicarea vineri a datelor referitoare la piața muncii din Statele Unite. În piața locală, cursul monedei americane a crescut de la 4,6373 la 4,6438 lei.

Media francului elvețian a urcat la 5,0948 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.

Deprecierea metalului galben la 2.326,70-2.345,20 dolari/uncie a coborât prețul gramului de aur la 349,8708 lei. În data de 12 aprilie a fost atins maximul istoric, de când BNR afișează un preț pentru gramul de aur, de 359,6861 lei.

Media monedelor din regiune s-a apreciat marginal la 391,99 forinți/euro, respectiv 4,3190 zloți/euro.

Bitcoin se deprecia la începutul acestei săptămâni la 61.969-63341 dolari iar ethereum la 3.150-3.285 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.