Leul s-a depreciat în august față de principalele valute

Perechea euro/leu a avut o evoluție stabilă în august, cursul menținându-se în culoarul 4,93-4,94 lei.

Comparativ cu sfârșitul lui iulie, moneda unică a crescut cu circa 0,7 bani, cea americană s-a apreciat cu aproape 7,3 bani. Francul elvețian a câștigat un ban iar lira sterlină aproape trei bani.

Ultima ședință din august a fost deosebit de calmă, în ton cu evoluțiile externe, iar transferurile s-au limitat la culoarul 4,94-4,942 lei, astfel că media euro a scăzut marginal de la 4,9424 la 4,9412 lei.

O analiză a Băncii Transilvania arată că „în prezent moneda națională este supraevaluată, aspect confirmat și de datele Băncii Reglementelor Internaționale (BIS) – cursul real efectiv al RON a înregistrat în iulie cel mai ridicat nivel din august 2008”.

Aceeași analiză atrage atenția asupra factorilor de risc la „adresa evoluției dimensiunii financiare a economiei pe termen scurt, inclusiv posibilitatea intensificării semnificative a percepției de risc pe piețele financiare internaționale și provocările din sfera finanțelor publice intern”. În aceste condiții, „ratele de dobândă ar putea crește și cursul RON deprecia semnificativ în scenariul unor ajustări pronunțate pe piețele financiare internaționale în perioada următoare”, observă analiza BT.

Temperarea presiunilor inflaționiste a redus semnificativ fluctuațiile indicilor ROBOR, care nu au mai înregistrat scăderi la fel ca în iunie și iulie.

La sfârșitul lui august, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 6,50% iar cel la 12 luni la 6,64%.

Menținerea inflației din zona euro la 5,3%, în timp ce analiștii anticipau o scădere la 5,1%, a provocat scăderea euro de la 1,0940 dolari, miercuri seară, la 1,0857 dolari, în Europa. În piața locală, cursul monedei americane a urcat de la 4,5389 la 4,5441 lei.

Media francului elvețian a scăzut la 5,1506 lei iar cea a lirei sterline a urcat la 5,7643 lei.

Prețul gramului de aur a urcat la finalul lui august la 284,1094 lei, efect al creșterii metalului galben la 1.943-1.949 dolari/uncie.

În regiune, media monedei poloneze s-a apreciat la 4,4684 zloți/euro, mai mult cu peste 1,2% față de sfârșitul lui iulie. În schimb, media monedei maghiare s-a apreciat cu aproape 1,4% și a încheiat luna la 380,05 forinți/euro.

Volatilitatea bitcoin s-a redus joi la 27.135-27.469 dolari iar cea a ether la 1.697-1.721 dolari.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.