LEUL si-a revenit, dar stabilitatea lui depinde de Guvernul Tudose

Retragerea proiectelor privind taxa de solidaritate si a impozitului pe cifra de afaceri, care au bulversat societatea civila si mediul de afaceri romanesc, dar si cresterea intrarilor de capital strain in cautare de titluri de stat sau reducerea aversiunii fata de risc au fost tot atatea motive de apreciere pentru leu.

Euro a testat in urma cu circa doua saptamani pragul de 4,59, insa a pierdut doi bani la debutul perioadei, media fiind stabilita la 4,5684 lei. În urmatoarele sedinte cursul a fluctuat intre 4,5625 si 4,5718 lei.

La sfarsitul intervalului cursul a fost stabilit la 4,5645, iar tranzactiile s-au realizat intre 4,561 si 4,568 lei, cu inchiderea la 4,562-4,565 lei.

Cele mai mari riscuri pentru leu, in urmatoarele saptamani, sunt legate de obstacolele bugetare cu care se va confrunta guvernul PSD-ALDE pentru a asigura indepainirea promisiunilor din programul cu care a castigat alegerile din iarna trecuta. Pentru a le putea indeplini pot apare noi modificarile ale mediului fiscal care vor bulversa din nou piata si vor deprecia moneda nationala.

Cursul dolarului american a fluctuat intre 3,9925 si 4,0107 lei, la finalul perioadei el fiind stabilit la 3,9992 lei, cand cotatiile din piata valutara au fluctuat intre 3,977 si 4,008 lei.

Moneda elvetiana a scazut pe piete internationale la un minim a ultimilor mai bine de doi ani de 1,107 franci/euro. La randul ei, media a coborat de la 4,1586 la 4,1250 lei, la sfarsitul intervalului.

Perechea euro/dolar a crescut de la 1,1383 la 1,1491 dolari, maxim al ultimelor 15 luni, pentru ca la finalul perioadei tranzactiile sa se realizeze intre 1,1391 si 1,1472 dolari iar pietele americane s-au inchis la 1,1469 dolari.

Cresterea euro s-a datorat faptului ca investitorii nu sunt siguri daca si cand va opera Rezerva Federala americana ultima sa majorare a dobanzii care se situeaza in prezent la 1-1,25%/an.
La deprecierea dolarului, care a atins un minim al ultimelor zece luni fata de un cos al principalelor valute, au contribuit si incetinirea ritmului de crestere a inflatiei cat si cea a vanzarilor cu amanuntul din SUA.

Pe de alta parte, BCE nu a stabilit un termen pentru sfarşitul achiziţiilor de obligaţiuni, care se ridica lunar la 60 miliarde euro, pentru a pastra flexibilitatea deciziei in cazul in care perspectivele economice s-ar inrautaţi.

Analiza cuprinde perioada 10-14 iulie.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.