Lira sterlina s-a depreciat din nou, cu 0,5% in raport cu dolarul si a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii 31 de ani, in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de efectele negative economice si financiare ale votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.
Marti, 4 octombrie, lira sterlina s-a depreciat pana la 1,2777 dolari si a atins 1,2770 dolari – cel mai redus nivel din 1985.
In acest moment, moneda Marii Britanii este cu 12% sub nivelul anterior referendumului, care s-a desfasurat in 23 iunie.
Deprecierea monedei nationale britanice vine imediat dupa interventia premierului Theresa May care a anuntat ca va activa articolul 50 din tratatul UE pana in luna martie 2017.
May a declarat ca este importanta stabilirea unui calendar privind etapele iesirii tarii din UE, pentru a restabili increderea oamenilor de afaceri.
„Vreau sa ofer oamenilor mai multe certitudini, astfel incat sa avem un proces mult mai lin cand vom intra in aceste negocieri”, a precizat oficialul britanic.
Analistii apreciaza ca adoptarea masurilor de relaxare a politicii monetare de catre Banca Angliei, inclusiv reducerea dobanzii de baza, fac lira mai putin atractiva. In plus, noi achizitii de active, care sa stimuleze activitatea economica si sa injecteze lichiditati in sistemul financiar britanic, ar avea ca efect colateral o diluare a valorii monedei britanice.