Home Economie Magazinul online: afacerea anului 2017.Ce acte imi trebuie?

Magazinul online: afacerea anului 2017.Ce acte imi trebuie?

Codul CAEN pentru un magazin online este 4791 – Comertul cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

Aceasta clasa include comert cu amanuntul prin case de comenzi sau prin internet. De exemplu, cumparatorul alege produsul din reclame, cataloage, din informatiile furnizate de un site, din machete sau alte mijloace de publicitate si face comanda prin posta, prin telefon sau prin internet (de obicei prin mijloace speciale furnizate de un site). Produsele cumparate pot fi livrate clientului prin posta sau curier ori pot fi descarcate direct de pe internet.

Aceasta clasa include si comertul cu amanuntul al oricarui tip de produs solicitat prin comanda postala, si vanzarea directa prin intermediul televiziunii, radioului sau telefonului. Include, de asemenea, licitatii pentru produse vandute cu amanuntul pe internet. Aceasta clasa nu include: vanzarea cu amanuntul a autovehiculelor sau a motocicletelor, a pieselor sau a accesoriilor pentru acestea.

Daca doresti sa deschizi un magazin online sau offline pentru vanzarea cu amanuntul a autovehiculelor sau motocicletelor si pieselor sau accesoriilor acestora, codul CAEN pentru magazinul online poate fi:

4511 – Comert cu autoturisme si autovehicule usoare;
4519 – Comert cu alte autovehicule;
4531 – Comert cu ridicata de piese si accesorii pentru autovehicule;
4540 – Comert cu motociclete, piese si accesorii aferente, întretinerea si repararea motocicletelor.

Cum se adauga codul CAEN pentru magazinul online

Legea comerțului electronic, respectiv Legea nr. 365/2002, nu prevede nicio restricție în ceea ce privește comerțul online. Deci, poate fi vandut online orice tip de produs, chiar și cele perisabile.

Daca vrei sa infiintezi o firma pentru comertul online, atunci codul CAEN 4791 trebuie prevazut in actul constitutiv al societatii la obiectul principal de activitate. Pentru desfașurarea in conditii legale a activitatii, codul CAEN mentionat trebuie autorizat. Acest lucru se face prin completarea unui formular special existent la Registrul Comertului.

Daca societatea comerciala este infiintata si in actul constitutiv este prevazut codul CAEN pentru un magazin online (4791), atunci acest cod trebuie autorizat si trecut ca obiect principal de activitate doar daca aceasta activitate (comertul online) va reprezenta activitatea principala a magazinului. Daca aceasta activitate nu va reprezenta obiectul principal de activitate, atunci va fi suficient ca acest cod CAEN pentru magazin online sa fie autorizat.

Daca societatea comerciala este infiintata, dar codul CAEN nu este prevazut nici ca obiect principal de activitate, nici in cadrul obiectelor secundare de activitate, atunci acesta trebuie adaugat in actul constitutiv al societatii. Modificarea actului constitutiv al societatii comerciale se face in baza hotararii adunarii generale a asociatilor. Procedura se desfasoara la Registrul Comertului.

Informatii obligatorii

Orice societate comerciala care doreste sa isi vanda produsele online trebuie sa afiseze pe site datele de identificare prevazute la art. 5 din Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic. In afara de nume, sediu, adresa, numar de telefon etc., pe site trebuie sa apara tarifele aferente serviciilor oferite cu precizarea includerii sau nu a TVA-ului si precizari referitoare la includerea in pret a cheltuielilor de livrare.

In afara de acestea, magazinul online trebuie sa contina o procedura gratuita prin intermediul careia sa poata fi transmise plangeri si sesizari.

Contractele la distanta

Comercializarea produselor se face prin contracte la distanta. Natura juridica si specificul acestor contracte sunt reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii.

Acest contract reprezinta, practic, termenii si conditiile pe care consumatorul le bifeaza ca este de acord. Acest contract trebuie sa contina, in mod obligatoriu, anumite dispozitii impuse de art. 6 din actul normativ si nu trebuie incheiat cate un contract pentru fiecare comanda ca in situatia clasica.

Casa de marcat

Art. 1 din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale stabileste ca: ”Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor cu numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale“.

In consecinta, exista obligativitatea de a utiliza casa de marcat in situatia in care produsele magazinului online sunt livrate direct catre consumatorul persoana fizica.

In majoritatea cazurilor, produsele comercializate de magazinele online sunt livrate catre persoanele fizice prin intermediul firmei de curierat. Astfel, exista posibilitatea ca plata produsului sa se faca in sistem ramburs. Astfel, firma de curierat incaseaza contravaloarea produsului, pe care o transfera ulterior in contul magazinului online si utilizarea casei marcat nu este necesara.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Exit mobile version