Mărirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 1.900 lei lunar: AVANTAJE și DEZAVANTAJE

Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi majorat începând cu 1 ianuarie 2018 de la 1450 lei lunar la 1.900 lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore în medie pe lună, potrivit unei Hotărâri de Guvern.

În această sumă nu sunt incluse sporuri și alte adaosuri.

Practic, majorarea salariului minim brut de la 1.450 lei la 1.900 lei reprezintă o creștere de 31,03% față de anul 2017 și este influențată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, care reprezintă 22,75%.
Pentru un program complet de lucru de 166 ore în medie pe lună, în anul 2018, valoarea medie orară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată reprezintă 11,40 lei/oră pentru cei 1.900 lei lunar.

Majorarea salariului de bază minim brut pe țară urmărește depășirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producție, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa.

Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali.

Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creșterea puterii de cumpărare a salariaților și reducerea muncii la negru.

Așadar, cei care vor avea salariul brut de 1.900 de lei vor simți în buzunare o creștere de doar 98 de lei. Dar sunt situații când, deși salariul brut va crește, angajații vor primi chiar mai puțini bani. Spre exemplu, salariile brute cuprinse între 1.450 de lei și 1.899 de lei vor trebui mărite la 1.900 de lei, însă acest lucru nu garantează păstrarea aceluiași salariu net avut în prezent. Iar motivul este, desigur, mutarea respectivelor contribuții în totalitate în sarcina salariatului.

Tariful orar al zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, iar majorarea anunțată a salariului minim va duce automat și la creșterea remunerației pe ora de lucru a zilierilor.

Potrivit Legii nr. 52/2011, chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă, prin raportare la salariul minim și pe care beneficiarul trebuie să o respecte.

Concret, după ce salariul minim va crește până la 1.900 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei (pentru o medie de 166,66 de ore/lună), față de 8,735 lei, cât e acum.

Conform prevederilor din Legea nr. 52/2011, plata se poate face „la sfârșitul fiecărei zile de lucru sau la sfârșitul săptămânii, înainte de semnarea în Registru de către zilier și beneficiar”.

Chiar dacă nu obțin venituri, românii pot beneficia de serviciile medicale oferite de stat (altele decât cele de urgență, care sunt oferite indiferent dacă ești asigurat sau nu) dacă aleg una dintre cele două variante puse la dispoziție: plătesc lunar contribuția la sănătate sau la momentul când vor să beneficieze de serviciu.

Nu doar creșterea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, ci și aplicarea unei cote de 10%, în loc de 5,5% (cât e acum), de la 1 ianuarie 2018, vor duce la creșterea sumei pe care o vor scoate din buzunar românii în aceste cazuri.

În cazul românilor fără venituri care aleg plata lunară a contribuției, cota de 10% se va aplica salariului minim brut (10% din 1.900 de lei), ceea ce înseamnă că o persoană neasigurată va trebui să plătească lunar 190 de lei, față de 145 de lei, cât plătește acum.

Cei care merg pe a doua variantă, adică să plătească atunci când au nevoie de serviciile medicale, vor face o plată unică de 10% din valoarea a șapte salarii minime brute. Acum, plata unică pentru accesarea la nevoie a serviciilor medicale de la stat este de 558,25 lei, însă din ianuarie se va plăti 1.300 de lei.

De obicei, orice modificare adusă salariului minim atrage automat și modificarea cuantumului amenzilor de circulație. Astfel, dacă salariul minim crește, atunci și amenzile cresc. Asta se întâmplă deoarece Codul rutier prevede că un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim pe economie. Or, în contextul creșterii minimului pe economie la 1.900 de lei, un punct-amendă ar trebui să fie de 190 de lei.

Totuși, Executivul a adoptat o ordonanță de urgență în care s-a modificat modul actual de calcul al amenzilor, astfel încât să nu mai depindă de valoarea salariului minim.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.