Home Economie Ministrul Finantelor: „Tehnic, Romania poate intra din nou in recesiune”

Ministrul Finantelor: „Tehnic, Romania poate intra din nou in recesiune”

Bogdan Dragoi

Ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, spune ca majorarea „sustenabila” a salariilor este posibila doar daca Romania va avea o crestere economica mai buna, respectiv mai multi bani la bugetul de stat. Insa, seful Finantelor a recunoscut ca, „tehnic”, este posibil ca Romania sa reintre in recesiune.

Economia s-ar putea contracta in primul trimestru al acestui an fata de ultimul trimestru de anul trecut, ceea ce va insemna ca, „tehnic”, Romania va intra in recesiune, a explicat el.
„Noi nu vrem sa repetam ceea ce s-a intamplat in 2008. La fel, in an electoral, au fost crescute cheltuielile cu peste 50% la pensii si salarii in acea perioada. Ceea ce vrem sa facem acum este sa avem o crestere a veniturilor populatiei, dar o crestere sustenabila”, a declarat seful Finantelor Publice cu ocazia primei conferinte de presa de la numirea in functie.
„S-a vorbit despre o incercare de marire a veniturilor populatiei. Aceasta crestere a veniturilor populatiei este posibila numai in conditiile unei cresteri economice”, a declarat Dragoi la prima conferinta de presa organizata de la numirea in functie.
Ministrul a evitat un raspuns transant in ceea ce priveste posibilitatea majorarii bugetului de salarii al bugetarilor, insa a precizat ca „prioritatea noastra numarul unu este asigurarea cresterii economice”. „Putem vorbi despre cheltuieli atat timp cat avem venituri suplimentare”, a adaugat el, cu precizarea ca posibilitatea majorarii nu este o noutate atat timp cat ea este precizata inclusiv in programul de guvernare.
Majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar insemna o cheltuiala suplimentara de 2 miliarde de lei pentru anul in curs. Reducerea CAS, anuntata ca fiind posibila de catre premierul Mihai Razvan Ungureanu ar insemna, de asemenea, o cheltuiala suplimentara de 2,3 miliarde de lei pentru sapte luni, in cazul in care reducerea este de cinci puncte procentuale.
La inceputul conferintei seful Finantelor Publice a tinut sa sublinieze ca „Romania nu este Grecia pentru ca a luat, la timp, masuri corecte”.
Dragoi a anuntat ca in 2012, in ceea ce priveste veniturile bugetare, sunt trei mari directii de actiune: prioritizarea, marirea gradului de colectare si majorarea gradului de absorbtie a fondurilor UE. In ceea ce priveste partea de cheltuieli, ministrul a declarat ca „s-au facut foarte multe reforme, motiv pentru care nu vom introduce masuri structurale”.
El a precizat, de asemenea, ca la nivelul ministerului, in directa sa subordonare a fost creat un departament de inspectie economica-financiara, a carei prioritate va fi verificarea cheltuirii banilor publici de catre societatile detinute de stat si accelerarea absorbtiei fondurilor europene.
Miercuri, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului, cu ocazia unui discurs tinut in Parlament, sa gaseasca fonduri in bugetul de stat pentru „reintregirea salariilor bugetarilor”, care au fost taiate in iunie 2010 cu 25% ca parte a pachetului de masuri anticriza. Cu doar o zi inainte, la televiziunea publica, premierul Mihai Razvan Ungureanu, a anuntat ca are in vedere reducerea contributiilor sociale (CAS) cu 3-5 puncte procentuale, la angajati, masura care ar duce la cresterea veniturilor dar si la crearea de noi locuri de munca.
La inceputul acestui an fostul premier Emil Boc, presedintele PDL, a fost mandatat de catre coalitia de guvernare sa negocieze cu FMI, CE si cu Banca Mondiala majorarea salariilor si a pensiilor.

Exit mobile version