Se lucreaza la modificarea Codului de Procedura Fiscala. Asta dupa solicitari repetate ale mediului de afaceri. Anuntul a fost facut de actualul ministru de Finante, Anca Dragu. Ce modificari sunt in intentia specialistilor in finante?
La ora actuala, un control al Fiscului poate insemna pentru o firma cel mai negru cosmar. Si asta din cauza articolelor din legislatia fiscala care sunt interpretabile, dar, ministrul finantelor spune ca la asta se adauga, uneori, si faptul ca profesionalismul si buna intentie ale unor inspectori ANAF sunt cel putin discutabile. E adevarat ca reorganizarea ANAF a adus integritatea profesionala a inspectorilor la un nivel mai ridicat fata de ce era inainte.
Abuzuri insa mai exista, spun unii oameni de afaceri.
La emisiunea Capital TV, ministrul de Finante, Anca Dragu, a recunoscut toata aceasta situatie si a anuntat ca „regulile jocului“ sunt deja intr-un amplu proces de analiza, scrie capital.ro.
„Situatia are la baza anumite neclaritati din Codul de procedura fiscala. Acum suntem in proces, alaturi de alte institutii ale statului si alaturi de mediul de afaceri, citim Codul de procedura fiscala, toate regulile pe care le aplica ANAF, ordinele interne, si incercam sa dam o legislatie clara inspectorilor, astfel incat sa nu mai ajunga nenumarate procese pe masa procurorilor si practic sa blocheze si activitatea ANAF, dar si activitatea procurorilor“, a declarat ministrul de Finante, Anca Dragu.
Deja s-au modificat o serie de proceduri in cadrul ANAF, astfel incat inspectiile fiscale sa aiba ca obiect doar acele afaceri care prezinta riscuri mari in ceea ce priveste evaziunea fiscala.
„Pentru o inspectie fiscala sau pentru un control de la Antifrauda, numarul de salariati ai ANAF este acelasi: merg minim doi inspectori fiscali la o firma care are doi-trei angajati si unde evaziunea poate fi de cateva sute de lei, dar tot doi angajati merg si la o firma unde evaziunea poate fi mult mai mare si la care recuperarea sa fie mult mai semnificativa“, mai spune ministrul Finantelor.
Un prim pas a fost reorganizarea directiei generale a marilor contribuabili, mai scrie capital.ro.
In plus, va urma, potrivit afirmatiilor ministrului, sa se ofere inspectorilor un cadru foarte clar, in care sa nu mai poata fi vorba despre subiectivism sau excese in activitatea de control.
„Mai sunt lucruri de facut, in special de implementat la inspectii fiscale controlul pe baza de risc. Acestea, deja am verificat, se fac in proportie de peste 90% in urma evaluarii riscului companiei. Practic, nu se mai face control doar de dragul controlului sau pentru ca inspectorul fiscal se afla pe strada respectiva si s-a oprit sa vada ce face o firma“, a explicat ministrul Anca Dragu.