Modificari la TIMBRUL DE MEDIU! Vezi cine va fi scutit de la plata taxei!

Timbrul de mediu a fost introdus in luna martie 2013 si este platit de toti proprietarii de masini care inmatriculeaza un autoturism in Romania pentru prima data.

Dupa aproape un an de la introducerea acestei taxe auto, prevederile in materie au fost modificate de autoritati, astfel incat noi categorii de autovehicule vor fi scutite de la plata.

Timbrul de mediu, care inlocuieste vechea taxa de poluare, se plateste incepand din 15 martie 2013, fiind reglementat de OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule.

Conform prevederilor instituite la acea data, timbrul de mediu este platit o singura data, in urmatoarele situatii:

– cand un autoturism este inmatriculat pentru prima data in Romania;

– cand un autoturism este reintrodus in parcul auto national, in cazul in care la momentul scoaterii sale din parcul auto national, proprietarului i s-a restituit valoarea reziduala a timbrului;

– pentru masinile rulate pentru care nu a fost achitata nicio taxa de poluare/inmatriculare, timbrul de mediu se va plati cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate;

– pentru autoturismele rulate pentru care s-a dispus de catre instante restituirea sau inmatricularea fara plata unei taxe de poluare/de inmatriculare. Timbrul de mediu in aceasta situatie va fi achitat tot cu ocazia transcrierii dreptului de proprietate.

Pentru ca normele de tehnica legislativa stipuleaza ca, pentru a produce efecte pe termen nelimitat, o ordonanta de urgenta a guvernului trebuie adoptata prin lege de Parlamentul Romaniei

Astfel, parlamentarii au votat legea de aprobare si modificare a OUG nr. 9/2013. Este vorba de Legea nr. 37/2014, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 8 aprilie 2014, care urmeaza sa intre in vigoare la 11 aprilie.

Legea publicata in Monitorul Oficial nu doar aproba OUG nr. 9/2013, ci o si modifica, introducand doua noi categorii de autovehicule care vor fi scutite de la plata timbrului de mediu, scrie avocatnet.ro.

Concret, potrivit prevederilor in vigoare, sunt exceptate de la plata timbrului de mediu autovehiculele:

– care apartin misiunilor diplomatice, oficiilor consulare si membrilor acestora, precum si altor organizatii si persoane straine cu statut diplomatic, care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

– special modificate in scopul conducerii de catre persoanele cu handicap, precum si in scopul preluarii si transportarii persoanelor cu handicap grav sau accentuat;

– destinate a fi utilizate de fortele armate, fortele de securitate a statului, de politie, de jandarmerie, de politia de frontiera si de pompieri;

– destinate serviciilor de ambulanta si medicina, autovehiculelor speciale echipate corespunzator pentru acordarea ajutorului de urgenta, precum si autovehiculelor speciale destinate serviciilor de descarcerare si de stingere a incendiilor;

– confiscate;

– dobandite prin mostenire;

– incadrate in categoria vehiculelor istorice;

– destinate competitiilor sportive;

– donate institutiilor de invatamant, sanatate si cultura, ministerelor, altor organe ale administratiei publice, structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, asociatiilor si fundatiilor de utilitate publica.

Dupa ce legea va intra in vigoare, timbrul de mediu NU va fi platit nici de autovehiculele care transporta prescolarii si elevii, si nici de acele vehicule transferate cu titlu gratuit de la autoritati sau institutii publice altor autoritati sau institutii publice.

Incepand din vara anului 2013, si masinile dobandite prin partaj platesc timbrul de mediu, desi initial acestea erau scutite de la achitarea timbrului de mediu.

Conform autoritatilor, faptul ca masinile dobandite prin partaj au fost scutite de la plata timbrului de mediu a dus la crearea unui mecanism legal de evitare a platii, prin invoiala la notar. Mai exact, este vorba despre acele autovehicule achizitionate in coproprietate din spatiul comunitar european, in cazul carora coproprietarii fac partajul pe cale notariala inainte de inmatricularea in Romania.

Intrucat a creat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului, prevederea a fost eliminata de autoritati la 2 august 2013, prin OG nr. 16/2013.

Pe langa faptul ca a stabilit ca masinile dobandite prin partaj vor plati timbrul de mediu, OG nr. 16/2013 a completat si categoria de beneficiari a ecotichetului, in sensul ca si persoanele juridice vor primi tichet cu valoare nominala pentru fiecare autovehicul electric achizitionat. Este vorba despre ecotichetul cu valoare nominala de 12.000 lei ce se suporta din bugetul Fondului pentru mediu.

Modificarea a venit in contextul in care, pana atunci, doar persoanele fizice, unitatile administrativ-teritoriale si institutiile publice primeau un ecotichet pentru masinile electrice cumparate.

In plus, legiuitorul mentiona, la acea data, ca se da aceasta posibilitate pentru a incuraja achizitia de astfel de masini nepoluante, iar persoanele juridice „manifesta interes si au putere de cumparare a autovehiculelor electrice”.

Desi OG nr. 16/2013 este in vigoare din august 2013, adica persoanele juridice pot achizitiona masini electrice inca de la acea data, o prevedere similara este cuprinsa si de Legea nr. 37/2014.

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.