Nou record pentru gramul de aur

Prețul gramului de aur a crescut la începutul acestei săptămâni de la 303,5750 lei la 306,7709 lei, care reprezintă un nou record. Precedentul maxim, de 303,8212 lei a fost atins în 4 decembrie 2023.

Metalul galben s-a apreciat la rândul său la 2.081-2.088 dolari/uncie, cele mai ridicate valori din ultimele două luni, creșterea din ultima săptămână fiind de circa 50 de dolari/uncie.

Această evoluție poate fi pusă pe seama pariurilor puse de investitori pe o decizie mai rapidă a Rezervei Federale americane de a opera o primă reducere a dobânzii de politică monetară, care se află în prezent la 5,25-5,50%. O astfel de măsură ar fi necesară pentru a stimula economia Statelor Unite, care a dat semne de oboseală, după ce la sfârșitul săptămânii trecute s-a anunțat scăderea indicelui ISM de activitate în sectorul prelucrător, a indicelui de încredere a consumatorilor măsurat de Universitatea din Michigan cât și a cheltuielilor pentru construcții.

Majorarea plasamentelor în aur are loc, de obicei, atunci când dobânzile bonurilor de Trezorerie ale SUA nu mai oferă randamente profitabile.

Pe de altă parte, marți se va desfășura „Super Tuesday” (Super Marțea) alegerilor primare prezidențiale din Statele Unite, care ar putea indica viitorii candidați din partea celor două partide majore și modifica percepția investitorilor asupra viitorului economiei americane.

Piața valutară a rămas la fel de calmă ca și în ședințele precedente, ceea ce a făcut din leu cea mai „stabilă” monedă din regiune. Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9699 la 4,9698 lei, în timp ce transferurile se rezumau la culoarul 4,968-4,97 lei.

Vineri, nu s-au realizat tranzacții în piața monetară, astfel că la începutul acestei săptămâni indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 6,08%, cea mai mică valoarea începând cu data de 7 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,11%, cel mai mic nivel începând cu 31 mai 2022, iar cel la 12 luni s-a oprit la 6,12%, valoare apropiată de cea din 22 mai 2022.

În așteptarea discursului pe care îl va ține Jerome Powell, președintele Fed, în fața comisiilor de specialitate ale Congresului SUA, și a ședinței de politică monetară a BCE, care se va desfășura joi, euro a crescut la 1,0838-1,0858 dolari iar media monedei americane a scăzut de la 4,5984 la 4,5788 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,1842 lei iar cel al lirei sterline la 5,8041 lei.

Cursul monedei maghiare s-a depreciat la 394,15 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,3201 zloți/euro.

Bitcoin a crescut la începutul săptămânii la 65.540 dolari, câștigul zilnic fiind de circa 4%. La rândul său, ethereum a atins un maxim al ultimilor doi ani de 3.543 dolari, avansul luat față de începutul acestui an fiind de 50%.

Radu GEORGESCU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.