Noua procedura de inregistrare in scopuri de TVA

Potrivit noilor prevederi, aplicabile de astazi, anularea din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVA se efectueaza la data comunicarii deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA de catre organul fiscal, in cazul in care persoana impozabila nu justifica intentia si capacitatea de a desfasura activitatea economica.

Cu alte cuvinte, nimic nou aici: prevederea este identica cu cea regasita in Ordinul ANAF nr. 2393/2016, abrogat astazi prin actul normativ publicat in Monitor.

In ceea ce priveste contribuabilii ce au solicitat deja inregistrarea in scopuri de TVA, prin depunerea formularului 088, acestora le va fi aplicabila procedura in vigoare la data solicitarii (momentul depunerii declaratiei 088).

In schimb, persoanelor impozabile care nu au depus formularul 088 pâna la intrarea in vigoare a noului act (1 februarie), li se vor aplica noile prevederi, incluse in Ordinul ANAF nr. 650/2016.

Mai exact, entitatile care depasesc plafonul de 220.000 de lei pentru cifra de afaceri, prevazut in Codul fiscal, si care vor solicita inregistrarea in scopuri de TVA trebuie ca, in aceeasi zi cu depunerea la Registrul Comertului a cererii de inmatriculare, sa depuna la organul fiscal competent o cerere de inregistrare in scopuri de TVA, respectiv formularul 010.

Criteriile in functie de care se conditioneaza inregistrarea in scopuri de TVA, neschimbate

Potrivit documentului aparut azi, criteriile in functie de care se va conditiona inregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile sunt:

– persoana impozabila sa nu se afle in situația de a nu desfașura activitați economice in spațiul destinat sediului social și/sau sediilor secundare și nici in afara acestora – pentru asta, contribuabilul va depune o declaratie pe propria raspundere;
– asociatii si/sau administratorii entitatii care solicita inregistrarea in scopuri de TVA sa nu aiba inscrise in cazierul fiscal infractiuni;
– evaluarea, pe baza analizei efectuate de organele fiscale, a intentiei si capacitatii persoanelor impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA.

Concret, textul de lege este acelasi, criteriile pentru conditionarea in scopuri de TVA si, implicit, obtinerea codului de TVA fiind neschimbate.

Mai precis, pe langa eliminarea sintagmei „formularul 088”, „restul e cuvant cu cuvant textul acestuia (Ordinul ANAF 2393/2016, abrogat astazi – n. red.). La virgula! Aceeasi netransparenta la criteriile de evaluare in functie de care esti incadrat la risc scazut, mediu sau ridicat”, a spus Cornel Grama, citat de HotNews.ro.

Conform procedurii, persoanele impozabile vor fi incadrate in trei grupe de risc: ridicat, mediu si scazut. Potrivit lui Adrian Benta, inregistrarea in scopuri de TVA va fi acordata imediat contribuabililor incadrati in grupul de risc scazut, in timp ce persoanele impozabile incadrate in grupe de risc mediu si ridicat vor fi notificate de catre Fisc, iar reprezentantii acestora vor fi invitati sa isi expuna punctul de vedere.

Prin urmare, Cornel Grama atrage atentia ca toate firmele din tara sunt catalogate din start cu grad de risc de catre Fisc, iar consultantul se intreaba de ce, in opinia ANAF, nu exista nici macar o firma care sa nu prezinte risc fiscal.

Odata depusa documentatia de mai sus, aceasta va fi verificata de compartimentul de specialitate din cadrul Fiscului, care va notifica persoana impozabila, in cazul in care documentatia trebuie completata, in cel mult trei zile de la depunerea actelor. Mai departe, contribuabilul va trebui sa transmita Fiscului documentele solicitate in termenul stabilit prin notificare, in caz contrar institutia urmand sa nu solutioneze cererea.

Inregistrarea in scopuri de TVA ramane la mana inspectorilor Fiscului

Conform normelor in vigoare, daca solicitarea de inregistrare in scopuri de TVA va indeplini toate cerintele, aceasta va fi supusa unei analize, ce se va finaliza prin emiterea unei decizii de aprobare/respingere a inregistrarii in scopuri de TVA.

avocat COLTUC MARIUS VICENTIU

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.