NOUTATE cu care vin furnizorii de ENERGIE ELECTRICA!

Furnizorii de energie electrica vor sa vina cu o noutate care ii priveste pe datornicii la plata curentului electric. O schimbare pe care furnizorii de energie electrica, in discursul oficial, o pun pe seama faptului ca se gandesc la client. In realitate, lucrurile stau altfel…Recuperatorii vor bate la usile clientilor cu datorii!

Decizia de a lasa pe mana recuperatorului debitele restante inregistrate de furnizorul de curent se face tot din motive de costuri. Pur si simplu, furnizorul vrea, daca poate, sa nu cheltuie nimic cu deconectarea si preavizarile rau-platnicilor. Discursul oficial este insa ca se gandesc la client, ca acesta, dupa ce ca are debite considerabile de achitat, sa mai plateasca si deconectarea, plus reconectarea ulterioara, ecrie economica.net.
 
Peste 12% din consumatorii casnici de electricitate din Romania platesc tarife sociale
   
Toti furnizorii de energie electrica pentru sectorul reglementat al consumatorilor casnici lucreaza, inca din 2010, cu recuperatorii pentru plata debitelor restante. Practica recenta arata insa ca, in ultimul timp, firmele ar apela mai degraba la recuperator decat sa treaca la deconectarea rauplatnicului. 
 
Potrivit reprezentantilor unuia dintre marii furnizori, decizia de a transfera recuperatorului sarcina recuperarii debitului, mai inainte de a deconecta clientul, se face din motive de costuri. 

Astfel, pentru furnizor reprezinta o cheltuiala suplimentara sa faca deconectarea clientului. Mai bine il lasa pe recuperator sa se ocupe de el.  Aceasta nu inseamna insa ca, in anumite cazuri, nu se poate face deconectarea chiar dinainte ca debitul restant sa ajunga la recuperator.

 
”Intentia companiei este de a solutiona pe cale amiabila creantele cu clientii sai.  In cazul in care acest lucru nu este posibil,  toti clientii care inregistreaza debite sunt mai intai notificati si, in functie de decizia acestora de achitare sau nu, urmeaza a fi deconectati sau nu. Cu alte cuvinte, debitele deconectabile sunt mai intai de toate preavizate, iar debitele neachitate cu o vechime de la scadenta mai mare de 60 de zile ajung la firmele de recuperare”, spun reprezentantii furnizorilor de energie electrica. 
 
Potrivit acestora, ca un debit sa ajunga la recuperator, dupa ce a fost preavizat, trebuie sa se indeplineasca urmatoarele conditii: fie are o vechime mai mare de 60 de zile de la scadenta, deci circa 90 de zile de la data emiterii facturii (pe cale amiabila), fie reprezinta un debit neincasat cu o vechime mai mare de 120 de zile pentru firme si 150 de zile pentru casnici (pe cale judiciara).
 
Clientul ce inregistreaza debite restante poate opta, prin discutii cu furnizorul sau cu recuperatorul, pentru o plata esalonata a datoriilor. Daca refuza, se poate trezi si fara curent, si actionat in instanta si executat silit pentru recuperarea sumelor pe care le datoreaza.
 
Factura medie la curent pentru gospodarii, la nivel de tara, se situeaza la 70-80 de lei, mai mare in Transilvania, Banat si Muntenia, mai mica in Moldova si in Oltenia. Restantierii reprezinta, functie de furnizor, intre 3 si 5% din portofoliul de clienti.
 

Politica de comentarii : Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material.


Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit.


Site-ul http://www.reporterul.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.